SARAH-JANE SUMMERS & JUHANI SILVOLA – SARAH-JANE SUMMERS & JUHANI SILVOLA

Sarah-Jane Summers is een Schotse fiddle-speelster uit Edinburgh die een muzikale en liefdespartner heeft gevonden in gitarist Juhani Silvola uit Oslo, Noorwegen. Samen hebben ze eind 2013 een eerste plaat als duo opgenomen met tien tracks waarvan de meeste stokoude Keltische traditionals zijn, maar ze hebben allebei ook een eigen compositie op dit album geplaatst. Die plaat wordt nu internationaal op de markt gebracht door het Duitse platenlabel ‘Nordic Notes’.

Juhani Silvola componeerde “Portobello Smile” en Sarah-Jane Summers schreef een muzikale trilogie met “The Ormiston Rant / Outlaws Don’t Dance Waltzes / Juhani’s Reel”. Ze beginnen deze cd echter met een stokoud nummer uit ‘The Highland Collections’, een boek uit de 18e eeuw van de Britse auteur William Christie. Ook het tweede nummer “Christmas Carousing / Cha Bhi Mi M’Iasgair” is gebaseerd op een oud 18e eeuws boek van Duncan Johnstone.

De volgende track “Itzikel” is een nummer dat geschreven werd door de Ierse fiddler Kevin Burke en dat we u graag op video meegeven bij deze recensie. De akoestische gitaar van Juhani Silvola en de fiddle van Sarah-Jane Summers vloeien in haast perfecte harmonie in elkaar over op enkele tracks van deze plaat. De luisteraar wordt meegezogen in een sfeertje bepaald door de Schotse Highlands in combinatie met de Noorse fjorden, iets dat toch wel een unieke sound voor dit folkduo oplevert.

De traditionele Schotse fiddle-klanken vormen de basis van het uit 4 deuntjes bestaande nummer “Bodaich Bheag Abriachan / Loch Leven Castle / Miss Wedderburn / Foor It Feathy” en uit een handboek voor doedelzakmuziek ontleende Sarah-Jane Summers het nummer “The True Lover’s Lament” dat ze voor viool heeft aangepast. Slotnummer “Culloden Waltz” is een 18e eeuws walsje dat sober maar heel mooi op fiddle wordt gespeeld.

De muziek op deze debuutplaat van het Schots-Noorse duo is beperkt tot gitaar en fiddle en ligt niet voor de hand voor de meeste liefhebbers van traditionele folk. Maar we weten het wel in zijn eigen context te appreciëren en we kunnen horen dat beide muzikanten zich met volle overgave op dit historische muzikale werk hebben toegelegd.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Del Daisy Records / Nordic Notes

video