BILL HEARNE AND FRIENDS - ALL THAT´S REAL

Hij is niets minder dan een levend icoon in de Amerikaanse country en folk scene en wist talloze muzikanten, onder wie Lyle Lovett, Nanci Griffith en Ray Wiley Hubbard te inspireren. Met zijn warme bariton geluid in de strot en zijn typische, welhaast vloeibare crosspicking stijl op gitaar bleek hij  pakweg de laatste 45 jaar de grootse daden te verrichten.

Bill Hearne is een real deal Texaan, geboren in Dallas en in de jaren ´60 verhuisde hij naar Austin, waar hij ging studeren aan de universiteit. Het was daar dat hij de liefde van zijn leven ontmoette. Bill en Bonnie Hearne maakten naam als duo in het Austin van de mid- jaren ´70. De combinatie van Bonnie´s honingzoete stem en Bill´s fingerpickin´stijl bleek een gouden standaard voor de folk en country. Eind jaren ´70 verhuisden de twee naar Red River, New Mexico en werden daar al snel het centrum van een bloeiende ´rootsmusic´ gemeenschap met prominente bewoners als Tish Hinojosa en Michael Martin Murphy. Sinds het einde van de jaren ´80 resideert het echtpaar in Santa Fe en maakten ze dus naam met hun bewierookte passie voor Amerikaanse volksmuziek. 

All That´s Real ademt in alles het vakmanschap van Hearne´s kunnen en zijn lage, maar sympathiek klinkende bariton is de ultieme smeerolie voor de songs die Hearne en zijn vrienden ten gehore brengen. Hearne schrijft zelf geen liedjes maar heeft er zijn passie van gemaakt om liedjes uit het indrukwekkende americana/ roots curriculum te coveren en naar zijn eigen hand te zetten. Op All That´s Real komen een keur van  vrienden langs met wie Hearne afgelopen decennia samenwerkte. Zo is Earl Poole Ball (lid van de fameuze begeleidingsband van Johnny Cash in de jaren ´80) te horen op de piano in Joe Dolce´s My Home Ain´t In The Hall Of Fame , een nummer waarin de pedalsteel van Don Richmond de melancholie genadeloos weet binnen te loodsen. De honky tonk van City Lights (een nummer van Bill Anderson) brengt je terug naar het zo door Hearne geliefde Austin met wederom Ball op de piano, Carmen Acciaioli op de pedal en Jim Richmond op viool.

Dust On My Boots is een adembenemend duet met niemand minder dan Jerry Jeff Walker, vormgegeven in een country blues achtige setting met fraai gitaarwerk van Don Richmond op zijn Weissenborn slide gitaar. Bonnie Hearne, die sinds begin jaren 2000 niet meer optreedt, leent haar nog altijd weldadig klinkende stem in het schitterende One Of These Days, een nummer van Earl Montgomery en in de versie van Hearne klinkend als een country standard in optima forma.

Opvallend aan het album is de weldadige dynamiek en vitaliteit in de wonderschoon gearrangeerde songs. Hearne´s stem klinkt hier en daar weliswaar kwetsbaar en ietwat fragiel, maar de emotie die Hearne erin weet te leggen is aangrijpend oprecht en geven de nummers een gouden glans van liefde voor de muziek en een diep respect voor de teksten van anderen. Hearne weet  `Al Het Echte` in zíjn naakte glorie te vangen in tijdloze vertolkingen en zinderende verhalen en betaalt daarmee nogmaals zijn contributie aan de imponerende Amerikaanse muziekgeschiedenis.

Ferenc Koolen

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
BILL HEARNE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Howlin´ Dog Records

video