KELLEY McRAE – EASY ON MY MIND (EP)

Met het werk van grote artiesten als Patty Griffin, Gillian Welch, Lucinda Williams en Neil Young voor ogen hebben de in Brooklyn, New York wonende, maar in Mississippi opgegroeide zangeres Kelley McRae en haar partner en gitarist Matt Castelein zes folk- en Americana-nummers gecomponeerd voor hun nieuwste plaat “Easy On My Mind”.

Kelley McRae heeft al drie eerdere platen op haar conto staan met “Never Be”, “Highrises In Brooklyn” en “Brighter Than The Blues”. Sinds 2011 werkt ze samen met Matt Castelein en tourt ze doorheen de Verenigde Staten om haar liedjes ten gehore te spelen tijdens de vele live shows die het duo brengt. Ze brengen daarbij zachte liefdesliedjes, aangrijpende ballads en naar country neigende songs.

Zo ook op de zes liedjes die in een hut op de ‘Smoky Mountains’ van North Carolina werden geschreven voor de ep “Easy On My Mind”. Bij mij doet Kelley McRae een aantal keren vergelijkingen oproepen met het duo ‘Over The Rhine’ waar zangeres Karin Bergquist net als zij met een wat sombere, emotionele en weemoedig klinkende stem haar liedjes zingt.

De in Austin, Texas opgenomen cd begint met het mooie nummer “Fair Weather” met bijpassende klanken van een pedal steelgitaar, gevolgd door het wat meer uptempo gebrachte “Stay Close To Me” (zie live vertolking op bijgaande video). Titeltrack “Easy On My Mind” wordt qua instrumentatie minimalistisch gehouden en die ingetogenheid roept dan weer herinneringen op aan de stijl die ‘Cowboy Junkies’ hanteren. Vooral de nauwelijks hoorbare backing vocals door Matt Castelein zijn een ware verrijking voor de liedjes van Kelley McRae.

Hoewel we met deze zes liedjes toch wel wat op onze honger blijven zitten en we graag veel meer van haar werk hadden gehoord, kunnen we toch alleen maar heel lovend zijn over iedere track op “Easy On My Mind”. “Full Cup”, “So Fine” en “At The Feet Of Love” zijn stuk voor stuk aangrijpende songs waarin de ingehouden zang van Kelly McRae haast pijnlijk over komt. Momenteel zijn we dan ook zeer tevreden over het afgeleverde werk, maar tegelijkertijd zijn we ook heel benieuwd naar verder nieuw materiaal van dit veelbelovende duo.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video