RYAN BOLDT – BROADSIDE BALLADS

Met de albums “Jubilee” en “The Place I Left Behind” van zijn band ‘The Deep Dark Woods’ heeft hun Canadese leadzanger Ryan Boldt ons al meer dan voldoende overtuigd van zijn uitzonderlijke vocale capaciteiten.

Met het negen liedjes tellende “Broadside Ballads” onderneemt hij nu een eerste poging als soloartiest. Hoewel hij bij de opname van deze plaat zelf bas, gitaar en drums speelde, kreeg hij toch nog wat hulp van Clayton Linthicum, zijn collega bij de band, die op gitaar, banjo, keyboards en pedal steel meespeelt. Andere instrumentalisten op deze cd zijn Jody Weger op mandoline, Sara Froese op viool en Kelly Wallraff op cello, terwijl Kacy Anderson voor extra backing vocals zorgt.

De songs op “Broadside Ballads” zijn folktraditionals die Ryan Boldt in een eigen moderne versie brengt, stuk voor stuk in de vorm van ballads. Het album opent hij met het ingetogen akoestisch gebrachte nummer “Love Is Pleasin’” (zie video) dat ons meteen doet denken aan het werk van singer-songwriters als ‘Bon Iver’ en ‘Father John Misty’.

Je zou door zijn emotionele zangstijl de indruk kunnen krijgen dat Ryan Boldt ondanks zijn recente huwelijk een weemoedige, getormenteerde en wat trieste mens is. Hij lijkt soms meer te mompelen dan te zingen, maar dat maakt liedjes als “Just As The Tide Was Flowing”, “Rambleaway” en “Poor Murdered Women” op deze plaat nu net zo beklijvend en mooi.

Dat “Sally My Dear” een stokoude folktraditional is kan je gemakkelijk horen in de wijze waarop Ryan Boldt deze song sober en respectvol brengt. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor het daarop volgende “The Auld Triangle” dat een 19e eeuwse sfeer uitstraalt. Er zit wat meer tempo in de song “Learning On The Everlasting Arms” en in het samen met Kacy Anderson als een duet gezongen gospelliedje “The Welcome Table”.

Het afsluitende nummer “Lazy John” heeft een traditionale tekst maar de bijhorende muziek werd door Ryan Boldt zelf gecomponeerd. De zanger uit Saskatoon, Saskatchewan is verhuisd maar Victoria in Brits Columbia waar hij op de prairie rust en kalmte heeft gevonden, twee gemoedsgesteldheden die schitterend gereflecteerd worden in de wijze waarop Ryan Boldt zijn innemende versies van stokoude folktraditionals zingt op dit erg mooie en sfeervolle album “Broadside Ballads”.

(valsam)
“He married and moved to Victoria, British Columbia, Canada. ‘The Deep Dark Woods’ lead vocalist Ryan Boldt found quiet and peace and transformed these moods into modern acoustic versions of traditional folk songs that appear on his first magnificent solo record ‘Broadside Ballads’“ – www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Dahl Street Records

Info: Hemifran

video