NEW AMERICAN FARMERS - THE FARMACOLOGY  SESSIONS

Je mixt Neil Diamond, The Beach Boys, The Jayhawks, Waylon Jennings, The Beatles en Neil Young in een magische, muzikale blender en je hebt zo ongeveer de sound van New American Farmers aardig in het vizier. Klinkt wellicht chaotisch, maar creativiteit is in eerste instantie chaos en kan de opmaat vormen voor een sublieme productie. New American Farmers presenteert met The Farmacology Sessions niets meer of minder dan een sensationeel vervolg op hun debuut Brand New Day.

New Americans Farmers is opgebouwd rond het duo Nicole Storto en Paul Knowles, woonachtig in California en zij worden op The Farmacology Sessions bijgestaan door illustere gasten als Chuck Prophet, Nigel Phillips (The Alarm) en Dave Zirbel. Storto en Knowles zijn geen jonkies meer, geen hippies of uiterst cool, maar hun muziek ademt juist deze sfeer, de sfeer van de veelbelovende jaren ´60 en ´70 die pak ´m beet zijn hoogtepunt beleefde in het San Francisco van die jaren. Het is een omlijsting met inhoud boven  vorm, melodie boven structuur en vooral een omlijsting waarin gerieflijkheid en comfort in de arrangementen hoogtij vieren die grenzen van stijlen ongenadig overbodig maakt. Tel daarbij het vloeibaar samensmelten van de gloedvolle vocalen van Knowles en Storto tot één stem en je weet dat je met The Farmacology Sessions iets bijzonders in huis haalt.

Down At The Pharmacy mag het bal openen en denk je even nog met een intro in de geest van Jimy Hendrix te maken te hebben, al snel schakelt de beatlesque melodie je terug met beiden voeten op de aarde en weten de Farmers je te grijpen met pakkende countrypop,  superbe vocaallijnen, een verdwaalde fiddle en een bescheiden, doch onmiskenbaar aanwezige mandoline. Ook de pedal steel van Zirbel voegt een elementair deel toe aan deze puike opener. Het is dat heerlijke twangende, slepende geluid dat ruimte en een zekere elegantie aan het nummer toevoegt waarmee het nummer een overvloedig, weids karakter krijgt. Geniaal!

Chuck Prophet draaft op bij de melodieuze folkrock van Aiming For The Daylight, een nummer dat handelt over mensen die hun dromen najagen en afgaan op hun gevoel en niets gelegen laten aan de dagelijkse beslommeringen. Het scherpe gitaargeluid van Prophet, de groovy, enigszins rauwe melodie en de vervormde vocalen bezorgen het nummer enige potentie voor de hitlijsten. Het spookachtige The Garden vertelt het verhaal van mensen die alle hoop hebben verloren en wordt verpakt in een ijzige bries van angstaanjagende, wanhopige stemmen, stormachtige folkrock en een weergaloos klinkend B3 Hammond orgel.

The Monkees komen langs met een cover van  The Door Into Summer. In handen van de nieuwe boeren wordt het nummer respectvol opgepimpt met psychedelische elementen, heerlijke steelklanken en adembenemende zang van Knowles en Storto.  Rain In The Summertime van The Alarm krijgt zo´n beetje dezelfde behandeling met als gevolg een countrypop versie van toch een klassieker van deze alternatieve rock/new wave band uit de jaren `80. Hank Williams wordt geëerd met een aandoenlijke versie van zijn I´m So Lonesome I Could Cry, waar de stemmen van Knowles en Storto ongenadig, eenzaam en desperaat de hoofdrol opeisen. Het nummer weet zijn eenvoud te behouden ondanks het spacy, psychedelische randje wat Knowles en Storto toevoegen met een sitar en een ruimtelijk klinkend orgeltje.

De New American Farmers pretenderen niets nieuws, maar bewijzen met The Farmacology Sessions over bovenmatige compositie kwaliteiten te beschikken. Hun eigenzinnige creativiteit en muzikaliteit brengt de uitvoering naar een hoger plan, waar de inhoud van de liedjes echt tot leven komen en aldus een weldaad vormen voor oor en ziel. De rijke harmonieën en de natuurlijke gratie doen de rest en zorgen voor ruim een half uur aan opperst welgenoegen, zittend in een comfortabele rollercoaster die je meeneemt op een reis door de geschiedenis van de folkrock. Een spectaculaire reis zeg ik bij voorbaat en dus niet te missen!

Ferenc Koolen

 

Artiest info
Website  
 

Label: Big Barncat Records

video