BILL GABLE – NO STRAIGHT LINES

De uit Los Angeles, Californië afkomstige muzikant en singer-songwriter Bill Gable vermengt pop met jazz- en wereldmuziek in zijn composities zoals die nu te horen zijn op zijn album “No Straight Lines”, de opvolger voor zijn twee vorige platen “There Were Signs” uit 1989 en “This Perfect Day” uit 2003. Tijdens het rondreizen doorheen Spanje, Marokko en Portugal schreef hij in een periode van zo’n zes jaar de elf nummers voor deze nieuwe plaat in allerlei hotelkamers waar hij de nacht doorbracht.

Met de hulp van een internationaal en gerenommeerd gezelschap van instrumentalisten produceerde hij dit album zelf in de opnamestudio in L.A. “No Straight Lines” duurt in totaal net één uur waarin Bill Gable ons laat kennismaken met zijn brede muzikale interesse en zijn eigen uitstekende gitaaarspel. Dat is al meteen het geval in de op Latijns-Amerikaanse ritmes gestoeide openingstrack “A Million Miles Away” waarbij ook het jazzy pianospel van Larry Goldings opvalt.

Een flamencogitaardeuntje vormt de basis van het tweede nummer “I Threw Your Heart” dat de luisteraar in een Spaanse sfeer weet te brengen. Bill Gable is een klassiek geschoolde pianist en cellist en ook die muzikale eigenschappen laat hij horen in de nummers “Where You Find It” en albumtiteltrack “No Straight Lines”. De flamencomuziek en dans staan verder centraal in de songs “Sustenance”, “Born To Love You” en “Came So Close To Loving You” waarin Arthuro Solar op zijn bugel een heerlijk stukje blazerswerk laat horen.

De zangstijl van Bill Gable doet ons af en toe denken aan James Taylor of aan een mannelijke versie van jazzartieste Norah Jones, bijvoorbeeld in de songs “When The Tide Rolls In” en “Road Of Pain”, niet toevallig twee meer op jazzmuziek geïnspireerde nummers. “End Of The Day” brengt hij in een intieme versie met enkel akoestische gitaar en strijkers van het ‘Eclipse Quartet’ in de instrumentale begeleiding.

Ons absoluut favoriete nummer “All Are One”, waarin Greg Ellis voor allerhande speciale effecten op percussie zorgde en een vierkoppig koortje in het refrein meezingt, is het meest internationaal en Oosters klinkende nummer op deze plaat die vooral in de smaak zal vallen bij de liefhebbers van jazz en wereldmuziek.

(valsam)
“If you are a fan of jazz and world music, the latest album ‘No Straight Lines’ from L.A.’s musician and singer-songwriter Bill Gable can be warmly recommended. His voice and laid back singing style sometimes reminds us of James Taylor or a male version of jazz artist Norah Jones. “– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran