SWERVEDRIVER – I WASN’T BORN TO LOSE YOU

Vijfentwintig jaar geleden werd in het Engelse Oxford overgegaan tot de oprichting van de alternatieve rockgroep ‘Swervedriver’. De stichtende leden waren zanger-gitarist Adam Franklin en leadgitarist Jimmy Hartridge. In 1991 verscheen hun debuutplaat “Raise”, twee jaar later gevolgd door het album “Mezcal Head”, in 1995 door “Ejector Seat Reservation” en in 1998 door de plaat “99th Dream”.

En toen werd het meer dan 15 jaar verstommend stil rond ‘Swervedriver’, o.a. door aanhoudende problemen met diverse personeelswisselingen en met hun platenlabel. Tot nu want deze maand verschijnt album nummer 5 met de heropstanding inluidende plaat “I Wasn’t Born To Lose”. Daarvoor haalden de twee stichters van de groep de hulp van hun vroegere bassist Steve George en de nieuwe drummer Mikey Jones als extra bandleden in de Londense opnamestudio.

Na een uitgebreide reünie-tournee, die ze de naar hun debuutplaat refererende naam ‘Raise’ gaven, werd er begonnen met het componeren van tien nieuwe alternatieve rocksongs die daarna werden opgenomen voor dit album waarmee ze opnieuw een plaats in de 21e eeuwse rockmuziekscène willen proberen te veroveren.

Dat de heren nog in staat zijn om stevige en luide rockmuziek te produceren bewijzen ze al meteen in de openingstrack “Autodidact” en in het daarop volgende “Last Rites”. “For A Day Like Tomorrow” is een wat meer melodieuze gitaarrocksong en de eerste single “Setting Sun” en “Everso” vertonen zelfs lichte neigingen in de richting van hedendaagse popmuziek.

Wij houden vooral van de tracks “English Subtitles” met zijn catchy melodie, van het nostalgisch melancholische “Lone Star” (zie video) en van het als iets van ‘Status Quo’ rockende “Deep Wound”. Helemaal op het einde stellen de vier heren van “Swervedriver’ zich de prangende vraag “I Wonder?” in een aan ‘Jesus And Mary Chain’ herinnerende song. Als die vraag over hun kansen op een nog lang durende muzikale toekomst zou gaan, dan kunnen we hen gerust stellen: voor dergelijke muziek blijft er altijd een breed publiek bestaan.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cherry Red Records

video