GEYSTER – KNIGHT GAMES I / II / III

 

Gaël Benyamin is een Franse muzikant uit Parijs die zijn entrée in de muziekbusiness maakte in 1999 toen hij begon samen te werken met de blonde Zweedse zangeres Pernilla Grönland die hij een jaartje eerder ontmoet had tijdens een muziekopleiding in Los Angeles. Pas in 2004 werd onder de groepsnaam ‘Geyster’ een eerste album op de markt gebracht onder de titel “I Love 1984”.

De vooral op elektronica gerichte popmuziek die het duo produceerde sloeg aan en liet hem toe om nog vijf andere platen op te nemen en uit te brengen: “Everytime I See Your Face” in 2007, “No Kiddin’” in 2009, “Radio Geyster 1977” in 2011, de coversplaat “Summertime” in 2012 en “Down On Broadway” in de zomer van 2013. Op dit laatste album stond Gaël Benyamin er voor het eerst helemaal alleen voor want de samenwerking met Pernilla Grönland was een tijdje voor de opname op vriendschappelijke wijze tot een einde gekomen.

Hij bleef echter tegen een hoog tempo verder songs componeren en het ruime aanbod aan materiaal werd nu aangewend om tegelijkertijd niet minder dan 3 platen op de markt te brengen in de vorm van een muzikale trilogie die hij “The Knight Games Trilogy” noemde. Album 1 telt 10 songs, album 2 is goed voor 9 liedjes en album 3 herbergt nog eens 10 tracks. Gaël Banyamin schreef alle nummers, speelde alle instrumenten in op de tracks, zorgde voor de arrangementen en trad op als producer van de cd’s.

Het heeft allicht niet zoveel zin om het over elk nummer van dit uitgebreide lijstje te hebben in deze recensie. Op de bijgaande video kunt u luisteren en kijken naar het nummer “Not An Ordinary Girl” waarvoor hij uitzonderlijk een beroep heeft gedaan op een gastzanger, namelijk Ed Motta. Op ditzelfde nummer horen we ook Maeva Borzakian als backing vocaliste en Pierre Baillot op saxofoon. Het is de enige track op “Knight Games I” waarvoor ‘Geyster’ hulp van derden heeft ingeroepen.

Op “Knight Games II” mag Maeva Borzakian opnieuw backing vocals verzorgen op drie tracks en de leadzang op het nummer “Heal”. Andere gastinstrumentalisten zijn Isabelle Parès op fluit bij het nummer “Victim Of You” en Yoni Ohana op leadgitaar bij de song “Do It”. Voor “Knight Games III” werd voor drie nummers enkel een beroep gedaan op backing vocaliste Maeva Borzakian.

Qua muziek die op deze drie cd’s te horen is moet u denken aan een mix van folk, jazz, blues, rock, funk en pop en invloeden van bands die gedurende de voorbije decennia een plaatsje in de muziekgeschiedenis hebben weten te veroveren, zoals ‘Led Zeppelin’, ‘Supertramp’, ‘Genesis’ en ‘Pink Floyd’.

Deze Parijzenaar heeft zich helemaal laten gaan in deze tracks, zowel als zanger, performer en multi-instrumentalist en hij zal met “The Knight Games Trilogy” zeker zieltjes voor zijn muziek weten te winnen in de groep van hard core liefhebbers van elektronische pop- en rock. Voor ons zijn 29 tracks en 110 minuten van dergelijke muziek echter een beetje van het goede teveel en om die reden hadden wij één album allicht beter weten te appreciëren.

(valsam)
“A musical trilogy called ‘Knight Games’ is the outcome of the hard labour that the French multi-instrumentalist, arranger en producer Gaël Benyamin aka ‘Geyster’ is offering to the fans of electronic pop and rock music. In our opinion, you really need to be a hard core fan to listen out these three albums with 110 minutes and 29 tracks in this style.“ – www.rootstime.be


Artiest info
Website  
 

Label: Somekind Records

Info: Hemifran

video