THE SHAMS – ONE AND ALL (EP)

‘The Shams’ is een alternatieve rockgroep uit San Francisco, Californië, die in 2011 het levenslicht zag nadat leadzanger Sean Daly, gitarist Joe Kennedy, leadgitarist Henry Moser, bassist Tommy O’Mahony en drummer en songschrijver James Scragg besloten hadden om de handen in elkaar te slaan en hun succes in de wereld van de muziek te gaan zoeken.

Met de ep “One And All” treden ze voor het eerst met een opname naar buiten. Zes songs werden voor deze release samen gebracht, nadat de band via de fondsenwervingswebsite ‘Kickstarter’ de nodige financieringsgelden hadden weten te verzamelen.

De sound van ‘The Shams’ werd duidelijk beïnvloed door Britse en vooral Ierse rockformaties zoals ‘The Pogues’, ‘The Cure’ en ‘The Smiths’ en de redenen daarvoor zijn te vinden in het feit dat Joey Kennedy, Sean Daly en James Scragg alle drie uit Ierland stammen. Dat is dan ook vooral te horen aan de ‘Gaelic’-uitspraak van de Engelse taal door leadzanger Sean Daly. De twee overige bandleden hebben trouwens ook Ierse roots vanuit een vorige generatie.

Er zit duidelijk ‘speed’ in vier van de zes nummers op “One And All”: opener “Sunset Paddy’s”, drinkebroersliedjes “Go On Home Boys” en “Drinks Are On Me” en punkrocksong “Sick To Death” aan het einde van de cd. Een uitzondering hierop is de mooie rockballad “Not Bothered” en de albumtiteltrack “One And All” (zie video) die zo uit het repertoire van ‘The Pogues’ lijkt te zijn geplukt, hoewel dan wel gezongen door een Shane MacGowan-kloon die wel nog al zijn tanden heeft.

Deze ep lijkt me ideaal om te beluisteren met een stevig kratje bier in aanslag. U zult dan wel merken dat alles nog veel beter gaat klinken en tot onweerstaanbaar mee zingen zal uitnodigen naarmate de flesjes leeg aan het geraken zijn. Wel nog even oefenen op het Ierse accent. Cheers!

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video