JARBOE & HELEN MONEY – JARBOE & HELEN MONEY (EP)

De plaat die we hieronder voor u bespreken is een speciale cd, ook voor ons. Het gaat om een muzikaal samenwerkingsproject tussen ‘Jarboe’ en ‘Helen Money’. ‘Jarboe’ is een Amerikaanse pianiste en singer-songwriter die midden jaren ’80 naast oprichter Michael Gira als zangeres deel uitmaakte van de New Yorkse formatie ‘Swans’ tot die groep het voor bekeken hield in 1998. Daarna nam ze een aantal soloplaten op die altijd in de experimentele ‘underground’-sfeer zijn blijven steken en voornamelijk haar etherische zangstijl etaleerde.

‘Helen Money’ is een in Los Angeles wonende 55-jarige celliste en componiste die eigenlijk de naam Alison Chesley op haar paspoort heeft staan. Zij heeft in de voorbije decennia als sessiemuzikante op een hele reeks rockalbums meegespeeld op cello en componeerde daarenboven muziek voor film en theater. Haar soloplaten zijn een verzameling van muzikale werkstukken die gebaseerd zijn op cello, diverse loops en allerlei obscure geluidseffecten.

Onder de eenvoudige titel “Jarboe & Helen Money” hebben beide muzikanten nu een ep-tje op de markt gebracht waarop zes avant-gardistische, experimentele muziekstukken staan die u sowieso zullen imponeren, of u nu wel of niet fan bent van dergelijke soundscapes, ook wel als ‘noise’ geklasseerde muziek.

Echt gezongen wordt er niet op deze zes tracks. Als ‘Jarboe’ in actie komt gaat het veeleer om spookachtig klinkende stemoefeningen die het mysterie rondom het werk van deze twee muzikanten alleen maar weten aan te wakkeren. Voor mij als leek klinken nummers als “For My Father”, “My Enemy My Friend” en “Hello Mr. Blue” allemaal vrij identiek.

De luidste track op deze ep is “Wired” dat in de richting van psychedelische rock lijkt te gaan. Pas bij het nummer “Truth” (zie video) komt er een echte vrouwenstem aan te pas, hoewel dat zingen nog altijd minimalistisch en etherisch blijft. De piano en cello die voor de instrumentale begeleiding zorgen, klinken dreigend en donker. De filmische afsluiter “Every Confidence” benadrukt nog eens de obscure duisterheid van de experimentele muziek die Jarboe en Helen Money op deze zwaar op de maag liggende ep hebben geregistreerd. Geen spek voor de bek van gevoelige luisteraars.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Aurora Borealis

video