JIM MIZE – RELEASE IT TO THE SKY / JIM MIZE (DRAGON LOUNGE)

“Better start living now, every minute we’re dying… “

Singer-songwriter / gitarist Jim Mize is afkomstig uit en woonachtig in Conway, AR. Mize stopte zijn studies aan de middelbare school om naar het leger te kunnen gaan. Amerika was toen nog altijd verwikkeld in de uitzichtloze oorlog met Vietnam. Zijn motivatie voor deze stap, die hij achteraf gezien op zich niet slecht vond, vond hij als vertwijfelende, onrustige teenager, al dagdromend over vrijheid. Het was tijdens zijn legerdienst, dat Mize er voor het eerst aan dacht, om te gaan musiceren. Rond de leger basis waar hij lag, waren er veel bars en dito mogelijkheden. Mize speelde toen vooral country en blues covers en soms (als test) een eigen song. Zijn eerste (en nog steeds huidige) job na zijn legerdienst was verzekeringsbemiddelaar bij natuurrampen. Mize is in zijn vrije tijd occasioneel muzikant. Hij speelt nog steeds in bars en opent soms een show voor een collega muzikant.

Mize is op de eerste plaats singer-songwriter. Kenners houden vol dat hij in Arkansas bij de beste behoort. Zijn songs gaan meestal over verlies, hartzeer, eenzaamheid, verslaving of gewoonweg pech hebben en de andere minder fraaie eigenschappen van de mensheid. Als je naar Mize’s verhalen luistert, is het niet alleen de zanger die je hoort, maar voel je ook in zijn stem het leven dat hij leidt. De albums van Jim Mize zijn geen opbeurende albums. Na “No Tell  Motel” (2001) is “Release It To The Sky” het tweede album van Jim Mize. Het album is er gekomen mede n.a.v. het overlijden van zijn zoon Zach, die leed aan een post-traumatische stress-stoornis, na een missie in Afghanistan.

Soms zeggen de foto’s of tekeningen op een hoes veel over de albums zelf. Dit geldt zeker voor dit album. Naast een grauwe grijze hemel in de achtergrond, een scheve telefoonpaal en doorhangende dragen, ligt de nadruk hier vooral op de uitvergrote lichtreclame. “L-I-Q-U-O-R” staat op de reclame en geeft met grote fel gekleurde neon kleuren en pijlen, de plaats (de bar, de kroeg?) aan waar je moet zijn. Met de emotionele opener 1”After The Storm” wordt al vanaf de eerste akkoorden de toon gezet. Een eenvoudige tekst en dito begeleiding doet de paren op de dansvloer luisteren, naar de song die hen tijdens deze langzame wals leidt. Mize zingt daarna heel uitgelaten 2”Acadian Lullaby”, dat helemaal geen slaapliedje is, maar een jive met een stevige beat en vervolgens het donkere 3”Promises We Keep”.  Mize zelf noemt dit een van de meest “verwoestende” songs van het album: "It's dark, you got your honey over here sleeping, only the hall lights are on. And you got this radio playing some song where you can't quite make it out, but you hear it. And you're sitting there just looking at her…" We krijgen wat meer ruimte om te ademen als Mize 5”Disappear In America” (of 8”She’s Gone”) inzet. Het zijn nummers die door een jonge Springsteen hadden kunnen geschreven zijn. In de titelsong 6”Release To the Sky” gaat het over loslaten, waarbij de sfeer aardig ingekleurd wordt door de steel gitaar van Bob Egan. 9”December Moon” is een rustige rock song, die geleid wordt door de gitaar van Zach Mize. Na de intro van 10”Closer To You” wordt alles opnieuw meer gedempt en echoën de akkoorden door de kamer. Mize’s zang wordt in deze subtiele bluesy compositie daarna enkel nog onderbroken, door de slide tussenkomsten van Charles Wyrick. Het album sluit af met 11”Delta Land”. Nog meer (country) blues en nog meer steel gitaar van Bob Egan, die ons doet denken aan gure winden in een desolate woestijn.

Jim Mize’s recente titelloze album (met enige verwijzing op de hoes naar de letters “Dragon Lounge” die op een deur geplakt zijn) is een verzameling van verhalen over hoop en waarschijnlijk onmogelijke dromen, van iemand die je ’s avonds laat ergens alleen (vaak aan een bar) tegen komt en waarnaar je nog luistert, voor zoverre je zijn verhalen nog wil horen. De opener 1”Rabbit Hole”, de troosteloze beklijvende Americana 4”Drunk Moon Falling”(die hij extraheerde uit een verhaal, dat hij opving aan een bar in Austin), het sombere (maar op zich mooie) 7”Eminence Kentucky” en de trieste, vertwijfelende afsluiter 9”Empty Rooms” (een rondleiding in een spookhuis, waar een gezin ooit woonde)typeren dit. 8”Need Me Some Jesus” (een nummer dat Mize schreef voor zijn overleden zoon Zach, die ook songwriter was), 2”I Won’t Come Back Again” en 6”Eye To Eye” maken de uitzondering waar in Mize’s stijl en nodigen je enigszins uit om te dansen. Verder moet ook de dromerige love song 3”This Moment With You” vermeld worden, om Kate Taylor te kunnen vernoemen, die hier samen met Mize de zang doet. Samengevat: Mize’s songs zijn vrij somber, humeurig en zeer, zeer ernstig…

Jim Mize’s dualiteit laat je op beide albums kiezen tussen het excentrieke en hopeloze of het intrigerende en tijdloze snapshots. Mize is de singer-songwriter die past in de rij van Tom Waits, Leonard Cohen en Bruce Springsteen. Jim Mize, een apart rocker!

Eric Schuurmans

 

Album tracks “Release It To The Sky”: 1”After The Storm” - 2”Acadian Lullaby” - 3”Promises We Keep” - 4”I’m Your Fool” - 5”Disappear In America” - 6”Release To the Sky” - 7”If Love Could Be” - 8”She’s Gone” - 9”December Moon” - 10”Closer To You” - 11”Delta Land” – All songs written by James Mize – Produced by Jason Weinheimer (1-3,5,8,10) & Bruce Watson (4,6,7,9,11)

Album tracks “Jim Mize”: 1”Rabbit Hole” - 2”I Won’t Come Back Again” - 3”This Moment With You” - 4”Drunk Moon Falling” - 5”Bleed” - 6”Eye To Eye” - 7”Eminence Kentucky” - 8”Need Me Some Jesus” - 9”Empty Rooms” – All songs written by James Mize – Produced by Bruce Watson

Line-up “Release It To The Sky”:
Jim Mize: vocals, guitar (1)
Charles Wyrick: guitar (1-5,7,8,10)
Zach Mize: lead guitar (9)
Bob Egan: steel guitar (6,11)
Jason Weinheimer: Wurlitzer (1), Hammond organ (2,3,6,7), bass (2-4,6-8), Arkansas overdubs (6), electric piano (8)
Chris Michaels: upright bass (1), bass (5)
Dave Hoffpauir: drums (1-8)
Taylor Beliott: drums (9,11)
Dylan Turner: tambourines & shakers (2,3)
Rich Dwiggings: backing vocals (6), bass (9,11)

Line-up “Jim Mize”:
Jim Mize: vocals, guitar
John Paul Keith: guitar (1,2,4,7,8)
Taylor Hollingsworth: guitar (3)
Jimbo Mathus: guitar (5,9), piano (9)
Charles Wyrick: guitar (6)
Kell Kellum: pedal steel (7)
Mark Stuart: bass (1,2,4,5,7-9)
Matt Patton: bass (3)
Jason Weinheimer: bass (6)
Bronson Tew: drums (1,7,8)
John Argroves: drums (2,4)
Alan Rosser: drums (3)
Dave Hoffpauir: drums (5,6)
Al Gamble: organ (2,4)
Eric “Carlos” Carlton: organ (8)
Matty Crockett: tambourine (2)
Kate Taylor: vocals (3), pump organ (3)

Discography:
2001 : “No Tell Motel”
2007 : “Release It To The Sky”
2014 : ”Jim Mize (Dragon Lounge)”

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Gig Legal Mess Records / Fat Possum Records

video