JOSH SMITH – OVER YOUR HEAD (CD & BONUS-CD)

“ Higher level Blues rock…  “

Josh Smith (°1979) is opgegroeid in Florida, maar woont nu in California.  Als hij zes jaar is krijgt hij zijn eerste gitaarlessen. Al vrij jong geraakt hij geïnteresseerd in de blues muziek. Als twaalfjarige doet Josh in lokale clubs al mee aan blues jams. Als dertienjarige wordt Don Cohen, een clubeigenaar, zijn mentor. Hier leert Josh snel van de optredende artiesten en mag hij regelmatig eens met hen op het podium meespelen. Josh werd echter beter dan de gemiddelde tour artiest en deelde daarom het podium met o.a. Jimmy Thackery, Tinsley Ellis, Kenny Neal, Lucky Peterson, Matt “Guitar” Murphy, Johnny “Clyde” Copeland, Double Trouble, Joanna Connor en Kim Simmonds.

Op veertienjarige leeftijd bracht Josh in 1993 zijn debuutalbum “Born Under A Blue Sign” en op vijftienjarige leeftijd “Woodsheddin” uit. Met “The Rhino Cats” treedt Josh op in muziek scene van Zuid Florida. In 1997 na zijn middelbare school, koos hij er voor om muzikant te worden en tourde hij als zanger / bandleider met “The Frost”, een nieuw power trio. In September 1997 werkt Smith samen met producer Jim Gaines (“Santana”, Stevie Ray Vaughn, Luther Allison, Steve Miller en Jimmy Thackery) voor de opname van zijn derde album “Too Damn Cold”. In 1998 werd Smith gevraagd om tijdens enkele concerten, BB King te komen begeleiden. In 1999 vraagt Smith opnieuw producer aan Jim Gaines om zijn vierde album “Woman” (2000) te producen.

In Juni 2002 trouwt Smith en verhuist hij naar Los Angeles. IN LA wordt hij door Ricky Fante als side man gevraagd. Met Fante werkt hij de volgende twee jaren samen. In 2006 brengt Smith zijn vijfde, een meer traditioneel blues album, “Deep Roots” uit. In die periode werkt hij ook samen met Taryn Manning, hip-hop artiest Benny Cassette, Tara Ellis en Taylor Hicks. In 2008 wordt hij ingehuurd door Raphael Saadiq. In 2009 verschijnt zijn zesde studio album “Inception”. In 2010 tekent Smith bij Crosscut Records. Hier brengt hij “Deep Roots” en “I’m Gonna Be Ready” uit. In 2012 volgt “Don’t Give Up On Me”.

Zanger / gitarist Jos Smith werkt nog steeds als bandleider voor Raphael Saadiq en Taylor Hicks, tourt met zijn vriend en collega Joe Bonamassa en speelt in clubs in het Zuiden van California samen met Kirk Fletcher.

Josh Smith bracht al eerder het roots album “I’m Gonna Be Ready” (2011) en de blues / soul verzameling “Don’t Give Up On Me” (2012) uit. Met zijn nieuwe album keert Smith terug naar de rock / blues rock. Drie gasten zijn met hem in de opname studio geweest: Joe Bonamassa, Kirk Fletcher en harmonicaspeler Charlie Musselwhite.

Al vanaf de opener 1”How Long” laat Josh Smith ons horen, waar het op zijn album om gaat en wat hij met zijn gitaar zo al vermag. Met zware psychedelische Jimi Hendrix-achtige riffs vraagt Smith zo af “hoe lang hij nog alleen moet zijn?...” Op de lange track 2”Over Your Head” is naast de gitaar van Smith ook zijn maat Joe Bonamassa te horen, wat uiteraard ook vuurwerk betekent. Na de intro neemt Calvin Turner de anderen mee op sleeptouw in 3”When I Get Mine”. Deze blues rocker kon gezien de (leidende) baspartij, wel van de hand van Jack Bruce zijn. Met veel pedaal effecten wandelt Smith doorheen het jazzy 4”Still Searching”, om zich daarna opnieuw door de ritmesectie te laten leiden in het hard rockende 5”First Hand Look (At Down And Out)”. In het funky rockende 6”…And What” is zijn andere club maat Kirk Fletcher als tweede gitarist te horen. Wie in deze instrumental het meeste op de pedalen duwt blijft een beetje een raadsel. Soms zegt een titel veel. 7”Intro To Smoke And Mirrors” is letterlijk de (korte, wat psychedelische, breedvoerige) inleiding naar de volgende track 8”Smoke And Mirrors”. Hier is Smith meester over de luisteraars, terwijl hij deze tango doorheen de mist, die soms in een rock tent hangt, leidt. Drummer Lemar Carter opent het wat rustigere, bluesy 9”Pusher”, dat de langste track 10”Better Off” vooraf gaat. In deze soul ballade moet Smith vocaal heel hoog gaan. Naast de zang, zijn het ook de knappe solo’s van Smith en bassist Turner, die hier opvallen. Derde en laatste gast, harmonica meester, Charlie Musselwhite is van de partij op 11”You’ll Find Love”. Naast Charlie’s charmerende harmonica grooves, zijn de duetten met Smith’s gitaar erg knap. We afsluiten af, zoals we begonnen zijn met een (korte) herhaling van 12”How Long (Reprise)”

De bonus CD is een extraatje voor hen, die een van de eerste twee duizend exemplaren kopen. Het zijn vier bonus tracks, met drie radio versies van 1”Over Your Head” (Radio Edit) (hier zonder Bonamassa), 2”First Hand Look” (Radio Edit) en 3”How Long” (Radio Edit). Enkel de derde track is een nieuwe track. Van de twee live songs 4”The Way You Do” (Live) en 5”Bad Side” (Live) is de super lange track 4”The Way You Do”, de meest interessante track van deze bonus CD. Deze meer dan een kwartier durende relaxerende slow blues krijgt mijn aandacht, door de bluesy inbreng van toetsenist Jeff Babko. De solo’s van Smith en Babko zijn hier niet opdringerig, maar onopvallend mooi. Verder is vooral het einde van dit nummer, door de opgebouwde climax, belangrijk. 5”Bad Side” is ook een nieuwe (live) track, die opvalt door het snedige gitaarspel van Smith.  

“Over Your Head" van Josh Smith is een uitstekend album voor blues rock / rock liefhebbers, die net iets meer verwachten (en krijgen). Dit is gitaar blues rock, met toegevoegde waarde!

Eric Schuurmans

 

Album tracks: 1”How Long” - 2”Over Your Head” * - 3”When I Get Mine” - 4”Still Searching” - 5”First Hand Look (At Down And Out)” - 6”…And What” * - 7”Intro To Smoke And Mirrors” - 8”Smoke And Mirrors” - 9”Pusher” - 10”Better Off” - 11”You’ll Find Love” * - 12”How Long (Reprise)” – All songs written by Josh Smith

Album tracks Bonus-CD: 1”Over Your Head” (Radio Edit) - 2”First Hand Look” (Radio Edit) - 3”How Long” (Radio Edit) - 4”The Way You Do” (Live) - 5”Bad Side” (Live) – All songs written by Josh Smith

Line-up:
Josh Smith: guitar, vocals
Calvin Turner: bass
Lemar Carter: drums
& Charles Jones: vocals (10), Jeff Babko: keys (4,10), BJ Kemp: background vocals (8) & Chicco Gussoni: guitar (5)
& * Special guests:
Joe Bonamassa: guitar (2)
Kirk Fletcher: guitar (6)
Charlie Musselwhite: harmonica (11)

Discography:
1993 : “Born Under A Blue Sign”
1994 : “Woodsheddin”
1997 : “Too Damn Cold”
2000 : “Woman”
2006 : “Deep Roots”
2009 : “Inception”
2010 : “Deep Roots
2011 : “I’m Gonna Be Ready”
2012 : “Don’t Give Up On Me”
2015 : ”Over your Head”

Artiest info
Website  
 

Label: CrossCut Records

video