JERICHO ROAD SHOW – TIMES AIN’T LIKE THEY USED TO BE – VOLUME 3

“ The Jericho Road Show brings the best of the back porch to the front of the big stage... “

“Jericho Road Show” is een muzikaal samenwerkingsverband dat in 2007 gestart is tussen de veteranen Rambling Steve Gardner, Libby Rae Watson, Wes Lee & Bill Steber. De initiatiefnemer was wasbordspecialist Steve Gardner. De muzikanten van de groep spelen Amerikaanse roots en blues muziek op National Reso-Phonic gitaren. Wes zal je daarnaast ook de stomp box zien gebruiken, Libby de rhythm sticks, terwijl Steve & Bill de harmonica, zaagblad, banjo-ukelele (ook wel banjuke of banjolele - een banjo met 4 nylon snaren die gestemd worden als een ukelele), kazoo, wasbord, kan, lepels en… De band komt op vraag graag naar U toe met hun “Acoustic House Party & Traveling Road Show”.   

Steve Gardner - I (°1951) is afkomstig uit Pocahontas, MS. Muziek kwam in Steve’s leven door een oude grammofoon, de transistor radio van zijn neef, de zwart wit TV van zijn ouders thuis en de zondagse kerkdiensten. Zijn onvergetelijke muziek momenten waren echter die, wanneer zijn vader het ritme sloeg met vier keukenmessen, terwijl zijn oom Amos Parker speelde en zong. De eerste muzikant waarmee hij in de jaren ’70, in zijn studententijd op trok, was de Delta blues zanger / gitarist Sam Chatmon (1897-1983) van de “Mississippi Sheiks”. Gardner studeerde toen fotografie en voor enkele foto’s en wat eten mocht hij van Sam op mondharmonica meespelen, terwijl Sam zong. Via de muziek en fotografie komt Gardner in contact met vele muzikanten zoals Jack Owens, Jessie Mae Hemphill, James Son Thomas, Booba Barnes… De raad die hij van al deze muzikanten kreeg was steeds dezelfde: “Find your own road into the blues, play your own songs and play them your own way…” In 1980 stopt Gardner als fotograaf bij de krant de ‘Jackson Daily News’ en verhuist hij naar Japan, om er als freelance fotograaf te gaan werken voor enkele Japanse magazines en de Amerikaanse weekbladen ‘Time Magazine’ en ‘Newsweek’. Gardner’s vrije tijd ging op in blues muziek en in het maken van een zwart wit fotoboek over de Mississippi en de blues, ‘Rambling Mind’ (1994). Zijn eerste album uit 2002 “Rambling With The Blues” en is de muzikale evenknie van zijn boek. Zijn  interesses in de muziek vergroten nog en de fotografie komt daardoor op de tweede plaats. Gardner werkt samen met universiteiten in Japan, waar hij de Delta muziek speelt en aan de studenten workshops geeft over de Mississippi en over de cultuur in het Zuiden van de USA. Gardner woont in Tokyo, speelt solo, soms als duo en trio, maar ook met “The Bottleneck Blues Band”. Gardner werkte al eerder samen met “Washboard” Chaz, Bill Steber, Jake “Leg” Stompers, Jett Edwards & “The Believers Today Gospel Travellers”, Brandon Armstrong, “Petrojvic Blasting Company”, Hisa Nakase, Yu Ojima-Jimanica, Kevin McHugh en Nick Vitter.

Libby Rae Watson uit Pascagoula, MS, is het tweede lid van de groep en mede oprichtster van “The Liberators”. Ze zijn actief aan de Golfkust. Libby was finaliste tijdens de IBC 2015 in Memphis.

Wes Lee uit Hattiesburg, begon zijn muzikale carrière als trombone speler, zoals zijn vader dat hem voor had gedaan. Hij trad toen op als “Mr. Tone & The Blues Funk Revival” (1997-2002). Na drie jaren in St. Louis te hebben vertoefd, keert hij met een resem songs terug naar Mississippi, waar hij solo en met verschillende bands gaat optreden. Wes Lee is een man met vele talenten. Hij weet niet alleen blues en funk, maar ook andere genres als rockabilly (en zelfs disco) te pruimen. Lee kan ondertussen terug blikken op een muzikale carrière van meer dan vijfentwintig jaren, in vele verschillende steden en kan refereren naar alle getalenteerde muzikanten, waarmee hij al samengewerkt heeft als Tab Benoit, Tinsley Ellis, Vasti Jackson, Kenny Neal, Rory Block, Sonny Landreth e.a. Momenteel treedt hij meer dan tweehonderd keren per jaar op, solo of begeleid door “Blue Roux” of, occasioneel waar hij toevallig gevraagd wordt.

Multi-instrumentalist Bill Steber is afkomstig uit Centerville, TN. Hij is de oprichter van de “Jake Leg Stompers Jug Band” en van het duo “Hoodoo Men” Steber speelt bijna op “alles” traditionele roots en blues. Steber kreeg van ‘The Blues Foundation’ de ‘Keeping The Blues Alive Award‘ voor fotografie.

Met de “Jericho Road Show” heeft de groep een Volume 3 “Times Ain’t Like They Used To Be” uitgebracht. Het album is een verzameling van twaalf roots nummers, van diverse artiesten.

Steve Gardner trekt het album vocaal op gang met een klassieker / traditional van Memphis Minnie 1”What’s The Matter With The Mill” en het wat meer sombere 2”Stones In My Passway” van blues legende Robert Johnson. Op beide tracks is Brandon Armstrong met zijn gezellige tuba en Bill Benfield op mandoline te horen. Ook in 7”One Meat Ball” [George Martin Lane / Hy Zaret / Lou Singer] zingt Gardner heel passioneel de lead vocals en is Matt Perrine, met de indrukwekkende sousafoon van de partij. Bill Steber verjaagt met zijn zaag de hongerige geesten, die misschien ook op de gehaktbal van vijftien cent uit zijn, die een armeman wil eten. Libby Rae Watson zingt de lead vocals in het charmante 3”Whiskey Blues”, terwijl Washboard Chaz Leary op zijn wasbord ramt en Gardner op zijn harp blaast. Het is een nummer van Bo Carter, een ander lid van de “Mississippi Sheiks”. Libby zingt ook in het rustige 5”Is You Is Or Is You Ain’t” [L. Jordan / B. Austin] en in het meer bluesy 8”You Don’t Know My Mind” [Joe Wallicott], terwijl Bill Steber op de banjo-ukelele tokkelt of soulvol op zijn harp blaast. Louis Jordan, die dit (tweede) nummer schreef kennen we allen van zijn wereldhit “Caldonia”. Wes Lee zingt en speelt zelf zijn eigen Delta blues nummer 4”Gray Sky Blues”,terwijl hij met één voet het ritme op de stomp box aanhoudt. In 10”Bootlegger’s Blues” van gitarist Sam Chatmon (ook van de “Mississippi Sheiks”), wordt het heel gezellig (door de gesmokkelde drank?) als Lee zingt, Steber in de lege kan blaast en de rest van de band de harmonieën zingt. De derde song waarin Lee de lead vocals zingt is de altijd mooie afsluiter / traditional 12”You Got To Move”. Multi-instrumentalist Bill Steber is heel druk (en fantastisch) bezig als hij zingt en speelt in het opgewekt swingende 6”Fannie Mae” van Buster Brown, waarin Perrine op sousafoon opent. Wat een interpretatie! Dit is Steber ook in zijn eigen nummer 9”Shake It Loose”, waar Leary hem een handje helpten in 11”Wild About My Lovin’” van de populaire “hokum” blues zanger Jim Jackson.

De “Jericho Road Show” van Rambling Steve Gardner is een interessante verzameling Amerikaanse roots en blues, hier gebracht door vier top artiesten in het genre. Het is fantastisch te horen en te weten dat dit stukje van de Amerikaanse muziek geschiedenis zo in leven gehouden wordt. Voor iedereen die van roots muziek houdt, is dit een album dat in de collectie niet mag ontbreken! 

“We have a train load of big leg fun to spill out into your front room, your pickin’ parlor, your back yard, your fish fry or most other spots on the map...”

Eric Schuurmans

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
JERICHO ROAD SHOW
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album tracks: 1”What’s The Matter With The Mill” [traditional] - 2”Stones In My Passway” [Robert Johnson] - 3”Whiskey Blues” [Bo Carter] - 4”Gray Sky Blues” [Wes Lee] - 5”Is You Is Or Is You Ain’t” [Louis Jordan / Billy Austin] - 6”Fannie Mae” [Buster Brown] - 7”One Meat Ball” [George Martin Lane / Hy Zaret / Lou Singer] - 8”You Don’t Know My Mind” [Joe Wallicott] - 9”Shake It Loose” [Bill Steber] - 10”Bootlegger’s Blues” [Mississippi Sheiks] - 11”Wild About My Lovin’” [Jim Jackson] - 12”You Got To Move” [traditional] – All songs written [by] – Produced by Rambling Steve Gardner & the Jericho Road Show

Line-up:
Rambling Steve Gardner: lead vocals (1,2,7), backing vocals (5,12), National Reso-Phonic guitar (1,2,7), harmonica (1-3), drum (5)
Libby Rae Watson: lead vocals (3,5,8), backing vocals (6,7,9-12), Gibson guitar (3,5,8)
Bill Steber: lead vocals (6,9,11), backing vocals (1,5,7,8,10,12), National Reso-Phonic guitar (6,9,11), harmonica (6,8,9,11), banjo-ukelele (8,10), jug (10,11), saw (7), tenor banjo (11), mandolin (11)
Wes Lee: lead vocals (4,10,12), backing vocals (5,7), National Reso-Phonic guitar (4-7,10,12)
Guests:
Washboard Chaz Leary: washboard (3,6,8,9,)
Brandon Armstrong: tuba (1,2)
Matt Perrine: sousaphone (6,7)
Nick Vitter: bass drum (3,5,6,12), spoons (11)
Bill Benfield: mandolin (2)
Dudley Tardo: drums (2)

Discography “Jericho Road Show”:
2009 : “Walking The Dog” – Volume 1
2010 : “Wooly Bully Express” – Volume 2
2015 : ”Times Ain’t Like They Used To Be” – Volume 3

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Hoodoo Records / Blues Cat Records

video