RED MOON ROAD - RED MOON ROAD

Red Moon Road is een trio uit Winnipeg, in de provincie Manitoba, ongeveer even ver van elke oceaan (al heet men dat dan al West-Canada) Winnipeg telt zo'n 700.000 inwoners, bijna twee derde van de hele bevolking van de provincie. De stad ligt dus in een bijzonder landelijke provincie, die bovendien bezaaid is met meren. De drie van Red Moon Road zijn 'jeugdige veteranen' van de lokale scene, die blijkbaar goed floreert. Het is een wilde gok, maar misschien heeft die activiteit te maken met het feit dat Winnipeg één der koudste steden van de wereld is, vandaar dat men in Canada soms van Winterpeg spreekt. Iets gelijkaardigs kan je zeggen van Ijsland, Noorwegen en Finland met hun bloeiende muziekleven.

Na de nodige omzwervingen vonden Daniël Jordan (akoestische gitaren, mandoline, percussie...) en Daniel Peloquin-Hopfner (mandoline, akoestische en elektrische gitaren, banjo) mekaar. Het is een merkwaardige evolutie voor twee muzikanten die vroeg in hun loopbaan voorbestemd leken om drummer te worden. De laatste Daniel is, zoals zijn naam het laat aanzien, ook Franstalig. Ze startten Red Moon Road toen ze samen aan een kampvuur zaten op een koude oktobernacht op een eilandje in één van de meren. Nieuwe leden werven bleek een kwestie van vallen en opstaan, tot ze op een andere 'oudgediende' botsten: Sheena Rattai had met diverse groepen een stevige reputatie opgebouwd als zangeres van soul, funk en R&B. Met haar prachtige stem vormde ze het perfecte tegengewicht voor de twee eveneens zingende heren.

Doordat ze alle drie songschrijvers zijn met een specifieke achtergrond werd hun debuut, gewoon 'Red Moon Road' getiteld, een staalkaart van ieders benadering van het songschrijven. Eenheid werd dan wel bereikt via het gezamenlijk arrangeren. De songs staan trouwens op naam van de band. Voor de opnames werden nog drie schaduwleden opgeroepen die de leuke naam van The Super Amazing RMR Extend-o Band kregen: die zorgen voor een staande bas, een fiddle en nog een keyboard (en aansluitende instrumenten) Nog een achttal gasten zorgen mee voor een gevuld, maar nooit overdadig spectrum (prima productie van Murray Pulver en Don Benedictson, lieden die niet aan hun proefstuk toe zijn) Het eindresultaat is een warme plaat waarvan de songs in hun diversiteit vrij snel je hart veroveren. Zelfs bijna letterlijk: na opener 'Do Or Die', waarin de groep even de registers opentrekt om te tonen wat ze in hun mars hebben (straffe live clip trouwens op YouTube!), mag Sheena de show, of beter je hart stelen in 'Where My Heart Is': haar engelachtige maar toch niet frêle stem komt hier het best tot haar recht.

In 'Private Love' heeft Daniel Jordan het over een onvolkomen relatie. De telkens wisselende sferen zetten geen rem op de melodierijkdom, integendeel. 'Come Home', het vrolijk makende 'Liesl Friedl' (dat inderdaad iets Midden-Europees heeft) en 'Lingering' zijn mooie tracks die het bedje spreiden van één der highlights van de cd, het zich langzaam ontvouwende 'Demons', blijkbaar van de hand van Sheena en in elk geval door haar schitterend gezongen. Het daaropvolgende, lichtvoetiger 'Why He Left The Ocean' geeft tegengas, weer eens met een memorabele melodie. Maar nog is de pret niet voorbij: 'Qu'allons-nous faire?' toont de Frans-Manitoba background van Paloquin-Hopfner en waait als een frisse maar forse bries doorheen de huiskamer. De zangprestatie van Sheena Rattai is opnieuw niet min, hoe ze zich door de Franstalige woordenvloed werkt. Het is het soort song waarvoor men de 'repeat' knop heeft uitgevonden... 'Hypothetical Girl' pakt uit met een gezellig retro arrangement, ideaal als uitsmijter. Paloquin-Hopfner zingt het en speelt tussendoor een lekker partijtje kazoo.

De conclusie luidt dat 'Red Moon Road' is leuk debuut is van een formatie die, hoewel nog in volle gisting, toch al zijn niche gevonden heeft, die van aanstekelijke muziek zonder aanstellerij. Als u daarvan houdt, dan bent u met Red Moon Road aan het juiste adres.

Antoine Légat

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Morning Noise Records

video