ROBBEN FORD – INTO THE SUN

 

“ A new chapter in Robben Ford’s brilliant musical history... “

Blues-, jazz- en rockgitarist Robben Ford (°Californië, 1951) groeit op in Ukiah, CA en krijgt op 13-jarige leeftijd gitaarlessen. Hij koopt zijn eerste gitaar op 18-jarige leeftijd. Samen met zijn oudere broer en drummer Patrick opent Robben met hun bandje, als achttienjarige voor Charlie Musselwhite. Zijn vader Charles had zijn eigen “Charles Ford Blues Band”, waarin Robben en zijn broers Mark (mondharmonica) en Patrick (drums) speelden. Tegenwoordig leidt Patrick de “Ford Blues Band” en is Volker Strifler de zanger / gitarist. Volker Strifler begeleidt Robben ook als tweede gitarist. Robben Ford krijgt naambekendheid wanneer hij gevraagd wordt om bij Miles Davis gitaar te spelen op zijn wereldtour in 1986. Hier mengt Robben Ford blues- en jazz op spraakmakende wijze. In 1986 treedt hij op in de band van Miles Davis, in het Tuinpaviljoen op het North Sea Jazz Festival Den Haag. Ford tourt met en is ook te horen op albums van Jimmy Witherspoon, George Harrison, Joni Mitchell & “Tom Scott's L.A. Express”, “Little Feat” en de “Yellowjackets”.

Robben Ford brengt  zijn eerste album “Discovering The Blues” uit in 1972. In 1976 volgt “Robben Ford: Schizophonic” en in 1979 zijn beste album “Robben Ford: The Inside Story”, dat goud haalt in 1980. Het album “Talk To Your Daughter” uit 1988, haalt ook goud in 1989 en werd Grammy genomineerd. Zijn bekendere werk neemt hij op in de jaren ’90 met zijn vaste begeleiders Roscoe Beck (bass) en Tom Brechtlein (drums). Samen nemen ze “Robben Ford & The Blue Line” (1992), “Mystic Mile” (1993) en “Handful of Blues” (1995) op. De albums “Blues Connotation” (1996) en “Tiger Walk” (1997) neemt hij op met een andere line-up en betekenen de terugkeer naar zijn blues roots.

Het gitaarspel van Robben Ford is heel herkenbaar: slaggitaarwerk met heldere akkoorden uit het blues- en jazzgenre. Zijn solo's worden omschreven als boeiend, melodieus en mooi gefraseerd. Hij zegt over zichzelf dat hij geen ‘man van noten’ is, maar dat ‘hij snel en scherp kan soleren’. Ford is een 100% selfmade- muzikant. Hij zegt over zijn eigen gitaarspel dat ‘dat alleen maar ontwikkeld kon worden, door heel veel te spelen’. Er staat een interview met hem op de DVD “The Paris Concert” (2001). Volgens eigen zeggen ‘is hij enorm geïnspireerd door de muziek van de “Paul Butterfield Blues Band”’. Aan het begin van zijn carrière zingt Ford vrij weinig, maar op zijn latere albums zingt hij veel met een heldere hoge tenor stem. Zijn muziek bevat merendeel eigen composities en af en toe een oude blues cover en ook covers van bekende namen uit de popmuziek. Robben Ford gebruikt Dumble Amplifiers. Fender heeft de ‘Robben Ford Signature’ gitaar gemaakt.

Ondertussen is er (na meer dan vijfendertig albums op eigen naam, of waaraan hij meewerkte) opnieuw “Into The Sun” uitgebracht, het nieuwe studio album van Robben Ford, dat de opvolger is van ”A Day In Nashville” (2014). De muziek schreef Ford zelf. Voor de teksten werkte hij samen met ZZ Ward (“Breath Of Me”) en voor vier songs met singer-songwriter Kyle Swan. Ford deed het niet alleen, maar hij nodigde enkele gasten uit in de studio. Singer-songwriter Keb’ Mo’ en pedal steel fenomeen Robert Randolph zijn te horen op “Justified”. Verder waren ook zangeres ZZ Ward, gitaar tovenaar Warren Haynes, slide specialist Sonny Landreth en de jonge Texaanse gitarist Tyler Bryant van de partij.      

Op de elf tracks van het album is Ford als frontman, eerst vier keren alleen te horen. De album opener 1”Rose Of Sharon” is een dromerig bluesy nummer, met enkele mooie gitaar tussenkomsten van Ford. Met de rocker 2”Day Of The Planets” stijgt het tempo wat, maar blijft alles licht en onderhoudend, door de prima zang van Ford. 3”Howlin’ At The Moon” is wat meer funky, maar ook bluesy. Ford slaagt er samen met bassist Brian Allen in, om ons met de juiste psychedlische grooves, in de juiste stemming te brengen. De uptempo song 4”Rainbow Cover” opent wat ingehouden, om daarna de deuren open te laten gaan voor een melodieuze song en dito harmonieën. Ford zingt hierna in 5”Justified” samen met Keb’ Mo’(die zich zelf akoestisch begeleid) de tekst van het nummer, terwijl Robert Randolph op pedal steel te horen is. Zangeres Zsuzsanna Eva Ward aka ZZ Ward doet in de trage R&B / soul song 6”Breath Of Me” (een track waaraan ze zelf mee schreef) samen met Ford de zang. Ford’s scherpe solo’s leggen de juiste accenten in deze gevoelige song. Voor 7”High Heels And Throwing Things” kon Ford rekenen op de gitaar van Gov’t Mule’s frontman Warren Haynes, die blijkbaar nog wat tijd vindt in zijn drukke jubileum jaar agenda. Het nummer in “Steely Dan“ stijl is een Latino gekruide top track. 8”Cause Of War” is de vijfde solo track op het album. Ford gaat voluit in deze track, gesteund door zijn ritme sectie en toetsenman Jim Cox. Met slide gitaar meester Sonny Landreth doet Ford het rustige jazzy 9”So Long 4 U”. Landreth’s tussenkomsten zijn onopvallend afgemeten mooi. 10”Same Train” is de laatste groovy funky track van Ford solo. De afsluiter van dit album 11”Stone Cold Heaven” is een nummer, dat Ford doet met zijn laatste gast en opkomend talent / gitarist Tyler Bryant. Het palmares van deze jonge Bryant (tourde samen met Jeff Beck, Aerosmith, Lynyrd Skynyrd, Joe Bonamassa, B.B. King, Pat Benatar….) moet ook bij Ford indruk gemaakt hebben. Met een Latino gekleurde track maken Ford en Bryant, met afwisselende solo’s en gebackt door enkele knap zingende dames, een einde aan dit gevarieerd album.

Robben Ford doet met “Into The Sun” opnieuw wat we van hem verwachten. Dit zoveelste album in de lange rij, bewijst nogmaals zijn kwaliteiten als singer-songwriter en gitarist. Met een mix van jazz, funk, blues en rock legt Ford opnieuw zijn kunnen op “Into The Sun” vast. Gedegen up beat en positieve bites zullen voor vele fans de invulling van hun “quality time” moment zijn.

Het nieuwe album van Robin Ford wordt extra gepromoot met een gelijknamige “Into the Sun Tour”. Optredens in België en Nederland zijn ook ingepland tijdens deze tour. Wij kunnen op 05 mei gaan kijken en luisteren in Het Depot in Leuven. Voor verdere details, raadpleeg deze muziekwebsite!

Eric Schuurmans

 

 INTO THE SUN - 2015 TOUR DATES:
30/04/15: North See Jazz Club, A ’dam, NL
01/05/15: Mezz Concerts & Dance, Breda, NL
02/05/15: R&B Night, Groningen, NL
05/05/15: Het Depot, Leuven

Album tracks: 1”Rose Of Sharon” - 2”Day Of The Planets” - 3”Howlin’ At The Moon” - 4”Rainbow Cover” - 5”Justified” (With Keb’ Mo’ & Robert Randolph) - 6”Breath Of Me” (with ZZ Ward) [with ZZ Ward] - 7”High Heels And Throwing Things” (with Warren Haynes) - 8”Cause Of War” - 9”So Long 4 U” (with Sonny Landreth) - 10”Same Train” - 11”Stone Cold Heaven” (with Tyler Bryant) – Songs written by Robben Ford & Kyle Swan, except [where indicated]

Line-up:
Robben Ford: vocals, guitar
Brian Allen: bass
Wes Little: drums
Jim Cox: keys
Guests: Tyler Brant (11), Warren Haynes (7), Sonny Landreth (9), Keb’ Mo’ (5), Robert Randolph (5), ZZ Ward (6)

Discography:
1972 : “Discovering The Blues”
1972 : “The Charles Ford Band”
1976 : “Robben Ford: Schizophonic”
1976 : “Jimmy Witherspoon & Robben Ford Live”
1979 : “The Inside Story”
1986 : “Robben Ford”
1988 : “Talk to Your Daughter”
1992 : “Robben Ford & The Blue Line”
1993 : “Mystic Mile”
1995 : “Handful Of Blues”
1996 : “Blues Connotation”
1997 : “Tiger Walk”
1997 : “Blues Collection”
1998 : “The Authorized Bootleg”
1999 : “Supernatural”
1999 : “Sunrise” (Live album)
2001 : “A Tribute To Paul Butterfield”
2001 : “Anthology: The Early Years”
2002 : “Blue Moon”
2003 : “Keep On Running”
2007 : “Truth”
2009 : “Soul On Ten”
2013 : “Bringing It Back Home”
2014 : ”A Day In Nashville
2015 : “Into The Sun”

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Provogue – Mascot Label Group

video