THE FAIRFIELD FOUR – STILL ROCKIN’ MY SOUL

Op de achterzijde van het cd-boekje bij het album “Still Rockin’ My Soul” staat een gruizelige zwart-wit foto van vier piepjonge zwarte knapen. Volgens de tekst bij die foto zijn het de vier originele leden van ‘The South’s Famous Gospel Quartet’ oftewel ‘The Fairfield Four’ bij de oprichting van dit kwartet in 1925 in Nashville, Tennessee.

Net negentig jaar later bestaat die formatie nog altijd en de huidige leden zijn ook al niet meer van de jongsten. Anno 2015 zijn ‘The Fairfield Four’ de tenorstemmen van Levert Allison en Bobbye Sherrell, de basstem van Joe Thompson en de lage baritonstem van Larrice Byrd, Sr.

Deze vier gospelzangers begonnen in de beginjaren ’80 aan een tweede carrière voor ‘The Fairfield Four’ na een periode van totale stilte die meer dan 30 jaar had geduurd. In 1997 zongen ze mee op de track “A Hundred And Ten In The Shade” van het album “Blue Moon Swamp” van John Fogerty en in1998 wonnen ze een ‘Grammy Award’ voor het beste traditionele soul gospel album “I Couldn’t Hear Nobody Pray”. In 1999 werden ze opgenomen in ‘The Gospel Music Hall Of Fame’ en ze doken ook heel even op in de beroemde film “O Brother, Where Art Thou?” van de ‘Coen Brothers’ in 2000.

Op de video bij deze recensie kunt u hen aan het werk zien in het nummer “Rock My Soul” dat nu naast tien andere songs op hun nieuwe album “Still Rockin’ My Soul” is terug te vinden, de opvolger van de cd “Road To Glory” die 14 jaar geleden in 2001 op de markt is gekomen. Hun Afro-Amerikaanse a capella gezongen ‘spiritual gospel’-nummers zijn intussen legendarisch geworden en elk optreden van dit kwartet is steeds maanden op voorhand uitverkocht in de Verenigde Staten.

Elf tracks staan er op “Still Rockin’ My Soul” en ‘The Lord’ wordt in de meeste nummers verheerlijkt, getuige daarvan diverse religieus geïnspireerde songtitels als “Come On In This House”, Baptism Of Jesus”, “Jesus Gave Me Water”, “I Love The Lord (He Heard Me Cry)”, “I Got Jesus And That’s Enough”, “My Rock” en “Highway To Heaven”, de gospelklassieker van Thomas Dorsey.

Op het nummer “Children Go Where I Send Thee” zingt countryzangeres Lee Ann Womack op sublieme wijze a capella mee met de vier heren van ‘The Fairfield Four’. Er rest ons nog maar één woord ter afsluiting van deze recensie en daarmee is deze nieuwe, amper een half uur durende cd van het tot het Amerikaanse erfgoed behorende gospelkwartet ook al beoordeeld: ‘Hallelujah!’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Fairfield Four Records

Distr.: Bertus

video