MATTHEW FOWLER – BEGINNING

Matthew Fowler is een jonge singer-songwriter uit Orlando in de Amerikaanse staat Florida. Met amper 19 jaartjes op de teller is deze muzikant een aanstormende belofte te noemen. Hij heeft zijn eerste plaat met daarop negen zelf geschreven liedjes dan ook vrij bescheiden “Beginning” genoemd. Bij het lijstje van artiesten die hem beïnvloeden en inspireren vernoemt hij mensen als Damien Rice, Ryan Adams, Ray LaMontagne, Ben Howard, Conor Oberst (‘Bright Eyes’), Eddie Vedder (‘Pearl Jam’) en Glen Hansard (‘The Frames’ & ‘The Swell Season’).

Daarmee legt hij de lat der verwachtingen wel vrij hoog bij de luisteraar die zijn debuutplaat in de cd-speler heeft gestopt, maar eigenlijk is dat een terechte verwijzing naar die vedetten want kwalitatief leunt zijn plaatje zeer dicht bij die top aan. Trots vermeldt Matthew Fowler op het hoesje dat de opname van deze liedjes in zijn keuken hebben plaats gevonden en dat een aantal vrienden hem daarbij voor extra instrumentatie op piano, contrabas en trompet hebben bijgestaan.

Hij begeleidt zichzelf op akoestische gitaar of op piano en dat doet hij op indrukmakende wijze. Dat is zo al van bij de openingstrack “Leaving Home / Open Road” en het daarop volgende “Leaving Home / Telephone Calls”. Op de bijgaande video brengt hij een live versie van “Come Be With Me”, de derde song op “Beginning”. De van een instrumentaal intermezzo op melodica voorziene song “Beginners” behoort tot het beste werk op deze plaat en ook afsluiter “Smoke” beklijft van begin tot einde.

Van het akoestische gitaarnummer “Don’t Change” zegt hij zelf dat die song al geschreven werd toen hij net veertien jaar was geworden en het verstild akoestische gebrachte “Blankets” straalt een hoge graad van eenzaamheid uit die je niet meteen aan zo’n jonge, energieke kerel zou toeschrijven.

Ondanks zijn zeer jonge leeftijd straalt de stem van Matthew Fowler een hoge graad van maturiteit en doorleefdheid uit die liefde, pijn en levenservaring in liedjes weten om te zetten. Misschien mag hij op voldoende succes en erkenning rekenen voor zijn debuutplaat en zijn naam laten bijschrijven in het bovenstaande lijstje van de artiesten die hem tot het brengen van zijn muziek hebben geïnspireerd.

(valsam)


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video