JOHNNY DOWD – THAT’S YOUR WIFE ON THE BACK OF MY HORSE

Wie ooit de New Yorker Johnny Dowd live aan het werk zag, weet wat hij kan verwachten, of net het omgekeerde. Voor liefhebbers van een creatieve muzikale en gedurfde aanpak is het altijd halsreikend uitkijken naar een nieuw album van Ithaca’s vindingrijke alternatieveling. “That’s Your Wife On The back Of My Horse” overtreft alle verwachtingen in de positieve zin en is, zoals de titel laat vermoeden, ook gekruid met een flinke dosis humor in zijn teksten. Misschien is het net dat paard wel, dat de link legt met Johnny’s alt-country bindingen, die steeds zeldzamer worden. Het veertien nummers tellend album experimenteert er zowel op los met donkere blues, country, elektro, hip-hop, funky vibes, disco als vrolijke pop-rock, die Captain Beefhart, Frank Zappa of andere Nick Cave’s doet verbleken. Johnny kan bovendien rekenen op de schitterende vocale bijstand van Anna Coogan. Dowd is nooit voor één gat te vangen geweest en lijkt met zijn experimenten wel een creatief perpetuum mobile, met toch een heel herkenbare, eigen sound.

De opener en titeltrack “That’s Your Wife On The back Of My Horse” geeft ons al dadelijk een mooi voorbeeld van welke kanten het allemaal uit kan met Dowd: een grollende en dreigende distortion gitaar wervelt spookie rond zijn parlando tekst, opgeluisterd met glasheldere pianonoten, maar ook met pistoolschoten die wel uit Star Wars geplukt lijken. De opvolger “White Dolomite”, klinkt dan weer super funky in de oren, knap doorkruist met de ondeugende, sexy stem van Anna Coogan. Zelfs de duivel boezemt Dowd geen schrik in, zoals hij letterlijk verkondigd in de heerlijk bluesy dance macabre “The Don’t Bother Me”, maar met de woorden “Jezus is my savior but the devil is my brother”, toch voor alle zekerheid op twee paarden gokt. Het op elektronica en keyboards tollende “Empty Purse” lijkt wel recht uit de geest van een psychotische clown te zijn gerukt, die de zwaarste nachtmerrie uit zijn leven beleefd, om je daarna zeemzoet op verliefde wolkjes te laten drijven in de amoureuze doowop en country waarmee “Why” je omhelst in knap duet met Anna Coogan, die ook in het vrolijk poppy en tegelijkertijd bluesy “Sunglasses”, een Debbie Harry zonnetje laat schijnen. In “Words Are Birds” laat Dowd zich compleet gaan in een te gek familieverhaal, dat geniaal chaotisch klinkt, op wervelende elektronica, terwijl hij zich in “My Old Flame” kroont tot een hip-hop koning in een verhaal over een oud lief. Tot de slotnoot toe blijft Johnny origineel uit de hoek komen. De droeve afsluiter “Teardrops” vertelt het groots verhaal van een vergane ster op zware, donkere elektrische gitaarnoten, om eenzaam af te sluiten met een dankwoord “Thank you very much, you have been a wonderful audiance”, waarna een verzoek tot applaus zich zeker tot vier enthousiastelingen richt, die dan nog uitgenodigd worden voor zichzelf te applaudisseren: Johhny Dowd ten voeten uit.

Wie al deze gekte en de veertien schitterende songs van “That’s Your Wife On The back Of My Horse” in een onvergetelijke live ervaring wil gegoten zien, wordt nog meer verwend, want de te gekke Johnny Dowd show komt onze contreien onveilig maken. Ga dit beleven en maak van de gelegenheid gebruik om dit unieke album aan te schaffen of ren op 09/03 naar je platenzaak.

Yvo Zels

 

10/04 N9, Eeklo (BE)
17/04: Blue Collar Hotel, Eindhoven (NL)
18/04: V11, Rotterdam (NL)
23/04: Paradiso Bovenzaal, Amsterdam (NL)
24/04: De Peppel, Zeist (NL)
25/04: Heartland Festival, Hengelo (NL)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Seven-shooter Music

video