KODAC HARRISON – THE LUCKY ONE

Kodac Harrison is een door het leven getekende muzikant die na zijn geboorte in Jackson, Georgia heel wat omzwervingen heeft gemaakt om zich uiteindelijk in 1979 definitief te gaan vestigen in Atlanta, Georgia. Gedurende zijn lange carrière was hij dichter, schilder en schrijver, speelde hij als acteur in het theater, was hij ‘spoken word’-artiest, zanger en songschrijver en speelde hij zijn liedjes lange tijd op muziekpodia in West Virginia en New Orleans, o.a. naast grote namen als Shawn Mullins, Alejandro Escovedo, Warren Zevon, John Mayer en Marianne Faithful.

Hij heeft in totaal 17 albums op zijn conto staan en daar is met het twaalf tracks tellende “The Lucky One” een nieuwe plaat bijgekomen. Zelf is Kodac Harrison een grote fan van soulvedette Otis Redding en houdt hij van het bluesgitaarspel van o.a. ‘Howling Wolf’ en van de oprechte rocksound van Bruce Springsteen.

“The Lucky One” is de opvolger van de cd “In Too Deep” uit 2012 waar hij oudere composities uit de periode 1984 tot 2004 in een hedendaags kleedje had gestoken. Op de nieuwe plaat geeft hij een overzicht van zijn muzikale ontwikkeling die begon bij blues, country en folkmuziek en met de tijd ontwikkelde in de richting van soul, rock en jazz. Kodac Harrison geeft ook aan dat dit na meer dan 40 jaar wel eens de laatste plaat zou kunnen zijn waarop hij op akoestische gitaar speelt omdat hij fysische problemen ondervindt door het trillen van zijn handen.

Dit album mag dan ook gezien worden als zijn muzikale dankwoord aan alle muzikale vrienden waarmee hij in de voorbije decennia heeft mogen samenwerken en die één of andere bijdrage aan zijn platen hebben geleverd. Van de twaalf tracks op “The Lucky One” zijn tien eigen composities, één ‘spoken word’-gedicht met “She Made My Heart Dance” en één geslaagde coverversie van Bruce Springsteen’s nummer “Dry Lightning”, een song uit zijn album “The Ghost Of Tom Joad” uit 1995.

In de swingende openingstrack “Poets Of The Highway” krijgen we al een knappe saxofoonsolo van Nick Longo en dito pedal steelgitaar van Bill Fleming. Daarna volgt de countryballad “There Goes The One” en een op akoestische gitaar spelende en fluitende Kodac Harrison in het nummer “Mama’s Prayer” dat door Kristin Markiton wordt gezongen.

Daniel Brown speelt op viool bij het door Kodac zelf gezongen nummer “Call The Name”, zangeres Julie Adams zingt het door hem in 1992 geschreven nummer “Temporary Thing” en Vallery Barbin en Kodac Harrison zingen samen het al in 2009 opgenomen duet “Where Dreams Become Real”, onze absolute favoriete track uit deze cd.

Dan volgt het 7 minuten en 40 seconden durende en in Eindhoven live opgenomen nummer “Winter Beach” waarbij Min Xiao Fen op het viersnarige, luitachtige Chinese instrument ‘pipa’ speelt. De albumtiteltrack “The Lucky One” is deels gesproken en deels gezongen en plechtig afgesloten wordt er met het zeer toepasselijke nummer “Last Song”, misschien ook wel effectief het allerlaatste wat we ooit op plaat van Kodac Harrison zullen gaan horen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Corner Records