3HATTRIO – DARK DESERT NIGHT

 

“ Rare and endangered American Desert Music… “

Soms vertelt de naam van een band je al vrij veel. Voor ‘3 hattrio’ geldt dit zeker: drie mannen met een hoed, die samen musiceren. Hal Cannon (de oudere man met baard en bril) is de lead zanger van het trio en speelt banjo en gitaar. Hij is ook de voornaamste schrijvers van de band. In een eerder leven was Cannon folk muzikant, songwriter, radio producer en de conservator van oude muziek uit West Amerika. Toen hij vier was kreeg Eli Wrankle een kleine viool en moest hij lessen volgen. Nu, rond zijn zeventiende, heeft hij de smaak echt te pakken en speelt hij in het schoolorkest. De muziek die hem interesseert is oude en nieuwe folk, klassieke en digitale muziek. Wrankle is afkomstig uit Utah en is het jongste lid van de groep. “Last but not least” is er Greg Istock (de rasta man met baard), de bassist (zeg liever: de instrumentalist) en de producer van de band. Istock is afkomstig uit Florida en is erg geïnteresseerd in muziek uit de Caraïben (zoek deze eilanden in de buurt van de Bahama’s), is een jazz liefhebber en schildert regelmatig thuis in zijn atelier. Istock is de co-songwriter. De muziek die het trio brengt is (zo noemen ze het zelf op hun website:) “Rare & Endangered American Desert Music”… Situeer hun muziek ergens in de buurt van de Appalachen en Caraïben en meng de sound met Keltische vibes.

“Dark Desert Night” is het nieuwe album van 3 hattrio. Het album opent triest met ”Get Back Home”, het relaas van een storm die vernietigend voorbij trekt en vijfentwintig personen dood achter laat. ”Carry Me Away” is een korte Keltische ballade over moord, bedrog, een zelfmoordpoging en wraak. In de folk song ”Nothing” stelt Cannon ons de vraag of we ons een tijd herinneren dat er niets was. Is Annie, de zus van Tammy, werkelijk gevaarlijk? In ”Tammy’s Sister” verneem je meer. Hoe donker het in de winter kan zijn? ”White Pressing Down” en de 3Hats Trio vertellen hoe. Vaak spreken de nummers voor zich zelf en kan je de tekst niet vertalen of verstaan. Dit geldt zo voor het bezwerende ”Western City Nights”, waar viool en banjo het van de stemmen overnemen. Voor mij is ”Get On The Bus” de bijzondere track van het album. Hoe Istock hier over alleen zijn schrijft, is pakkend mooi. Een andere ballade, die men voor muziek conservator en folklorist John Lomax schreef is ”Left Texas”. Cannon en Istock bewerkten dit nummer. Het is vooral de viool van Eli Wrankle, die hier de sfeermaker is. De instrumental ”Crippled-up Blues” sluit als track elf af. In de gezongen versie is de tekst “What’s use fors hoes, when you’ve lost your moves. I’ve got those danged old crippled-up blues…”

‘3 hattrio’ is op zijn minst een traditioneel Amerikaans trio, dat zoals ze zich zelf omschrijven, ook “rare & endangered” is. “Raar” is juist maar verwijst zeker naar interessant en speciaal. “Bedreigd”? Dit juist interpreteren is al wat moeilijker, maar mag op zich zeker geen probleem zijn. Wat ze als muzikaal trio brengen is vernieuwend, intrigerend en vaak bezwerend. “Dark Desert Night” stapt wat meer richting country en folk, maar blijft uitermate (beangstigend) boeiend! Mijn aanrader!

Eric Schuurmans

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
3 HATTRIO
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list: 1”Get Back Home” [Istock / Cannon] - 2”Carry Me Away” [traditional, arr. Cannon] - 3”Nothing” [Cannon] - 4”Tammy’s Sister” [Istock] - 5”Off The Map” [Cannon / Istock] - 6”White Pressing Down” [Cannon / Istock] - 7”Western City Nights” [Istock] - 8”Get On The Bus” [Istock] - 9”Sand Storm” [Cannon] - 10”Left Texas” [traditional, arr. Cannon / Istock] - 11”Crippled-up Blues” [Cannon]– Songs by [noted] – Produced by Greg Istock

Album Line-up:
Hal Cannon: banjos, guitars, vocals
Eli Wrankle: violin
Greg Istock: acoustic, stand-up bass, foot percussion, vocals

Discography:
2015 - Dark Desert Night
2014 - Year One 

Artiest info
Website  
 

Label: Okehdokee Records