DAVID BERKELEY – CARDBOARD BOAT

Hij heet eigenlijk David Berkeley Friedland, maar als singer-songwriter geeft hij er de voorkeur aan om als David Berkeley door het leven te gaan. Deze 39-jarige muzikant uit Santa Fe, New Mexico is een echte folktroubadour die heel veel belang hecht aan zijn liedjesteksten en die songs dan ook nog eens graag omkadert met een vlot in het gehoor liggende melodie.

Met één live album en vier studioplaten op zijn conto kunnen we eveneens van een zeer productieve artiest spreken. Zijn twee laatste albums “Some Kind Of Cure” (2011) en ‘Fire In My Head” (2013) hebben in het recente verleden al op een lovende recensie kunnen rekenen bij ‘Rootstime’ en zijn allernieuwste realisatie “Cardboard Boat” zal ongetwijfeld ook heel positief onthaald worden op onze redactie.

Deze plaat hoort eigenlijk helemaal als aanvulling bij een boek dat David Berkeley gelijktijdig heeft uitgebracht, een roman met kortverhalen die “The Free Brontosaurus” als titel heeft gekregen. De tien liedjes die hij voor het album componeerde, horen stuk voor stuk bij de verhalen die in het boek werden neergepend. Elk nummer wordt gezongen vanuit het perspectief van de hoofdrolspeler in het bijhorende verhaal.

David Berkeley startte zijn muziekcarrière in 2002 met het album “The Confluence” en sindsdien heeft hij met zijn akoestische gitaar in aanslag al honderden keren op podia gestaan, soms ook met een begeleidingsgroep in de achtergrond. Ook op de platen wordt er gezorgd voor een wat ruimere instrumentatie bij de liedjes. Zijn werk doet ons wat denken aan de Britse singer-songwriters Damien Rice en David Gray, iets wat David Berkeley wel degelijk als een compliment mag beschouwen.

De oprechtheid en de emotionele aspecten zijn prominent aanwezig in “Setting Sail”, “To The Sea” en “Colored Birds”, de eerste drie liedjes op deze plaat. Harmony vocaliste Sara Watkins (van het akoestische folktrio ‘Nickel Creek’) zorgt op vijf tracks voor heerlijke ondersteuning bij de zang van David Berkeley. Ze vervult de rol van muze perfect, zoals ook Lisa Hannigan dat deed in de beginperiode van Damien Rice op diens albums “O” en “9”.

Deze artiest beschikt over een stem die de luisteraar zachtjes dwingt tot aandachtig luisteren, maar dat gebeurt dan wel met een aangename dwang en wekt eerder een gezonde curiositeit op. “Last Round” is een heerlijk uptemponummer en de ronduit schitterende albumtiteltrack “Cardboard Boat” (zie video) getuigt dan weer over een geweldige gevoeligheid en emotionele geladenheid.

David Berkeley gradueerde aan de universiteit van Harvard in literatuur en filosofie. Dat deze gelukkig getrouwde artiest en vader van twee jongens over een ruime intelligentie beschikt die hij in zijn songteksten weet te illustreren hoeft dan ook geen verdere uitleg. Andere hoogtepunten op dit album zijn “”Hole In My Heart”, “Brighter Day” en de door een strijkersensemble gekenmerkte afsluiter “Broken Crown”, maar eigenlijk hadden we hier misschien best wel alle nummers vermeld van zijn mooiste plaat ooit.

(valsam)

“’Some Kind Of Cure (2011) and ‘Fire In My Head’ (2013) made us aware about the American singer-songwriter David Berkeley. His third release ‘Cardboard Boat’ puts him definitively on our music radar. It is his best record and confirms the previously made comparison to David Gray and Damien Rice. What a superb voice! What kind of sensitive and emotionally loaded songs!“ – www.rootstime.be

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
DAVID BERKELEY
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Straw Man Music

video