THE ULTIMATE GUIDE TO SCOTTISH FOLK

 

De eerlijkheid gebiedt me om te beginnen met te zeggen dat ik niet al te enthousiast aankeek tegen het dubbelalbum dat ik voor een recensie op de tafel kreeg. Albumtitel “The Ultimate Guide To Scottish Folk” deed me vermoeden dat er heel wat doedelzakken en fiddles de revue zouden passeren tijdens de beluistering van de 36 tracks die op deze dubbelaar werden samengebracht en goed zijn voor twee en half uur Schotse folkmuziekgeschiedenis.

De Schotse zangeres, songschrijfster, producer en radio- en televisiepresentatrice Mary Ann Kennedy schreef de introductietekst in het bij deze cd’s horende boekje, dat uit 20 bladzijden bestaat en elke song en performer wat meer gedetailleerd omschrijft. Ze vertelt dat haar thuisland lange tijd heeft geworsteld met haar identiteit in het door Engeland gedomineerde Verenigde Koninkrijk en dat die inwendige strijd ook in de muziek weerklinkt die in de voorbije decennia de folkcultuur van Schotland heeft bepaald.

Het relatief kleine land is cultureel, geografisch en linguïstisch zo gevarieerd en al die verschillen worden eveneens weerspiegeld in de rijke mix van volksmuziek die in Schotland werd gecreëerd. Er zitten heel wat instrumentale nummers met fiddle en doedelzak op de tracklist van deze 2 cd’s, maar ook a capella-nummers en liedjes in het Schotse ‘Gaelic’, de taal die in de Schotse Highlands, op de Westerse eilanden, maar ook in de hoofdstad Glasgow en in de bekende universiteitsstad Edinburgh wordt gesproken.

De doedelzak is prominent aanwezig in de bijdragen van specialisten op dit instrument zoals Fred Morrison, Gordon Duncan, de formaties ‘Breabach’, “Ceòlbeg’ en ‘Saor Patrol’ of ‘Red Hot Chilli Pipers’ die een zeer leuke bewerking van de ‘Coldplay’-klassieker ‘Fix You” op doedelzakken brengen (zie video).

De meer traditionele folkliedjes zijn te horen in o.a. “Bonnie Bessie Logan” van Dougie MacLean, “Happed In Mist” van Michael Marra, “Reynardine” van Archie Fisher, “I’m Gonna Do It All” van Karine Polwart en “The Old Boys” van de internationaal best gekende Schotse folkband ‘Runrig’.

Ook leuk is het accordeonnummer “The Bluebell Polka” van Sir Jimmy Shand, het troubadoursverhaal “Helen Of Kirkconnel” van ‘Iron Horse’ en “No Gods & Precious Few Heroes” van Dick Gaughan, aangevuld met een tiental liedjes in het voor ons compleet onverstaanbare ‘Gaelic’.

Het in 1976 opgericht platenlabel ‘ARC Music’ heeft zich gespecialiseerd in het compileren van etnische wereldmuziek met als oogmerk de vreemde muziekculturen dichter bij de bevolking en bij elkaar te brengen. Ze hebben naast deze verzamelplaat van Schotse folkmuziek ook gelijkaardige compilaties van o.a. Finse, Australische, Japanse, Spaanse en Ierse folk uitgebracht. Liefhebbers van dit volksmuziekgenre of geïnteresseerden in de geschiedenis van vreemde muziekculturen kunnen misschien best eens in de discografie van dit platenlabel gaan grasduinen.

(valsam)

 

Tracklijst:
CD 1

Lau: Intro to Hinba - 5:06
Capercaillie: Seinneam Cliù nam Fear Ùr - 4:08
Fred Morrison: Kansas City Hornpipe - 4:48
Dougie MacLean: Bonnie Bessie Logan - 2:56
Sir Jimmy Shand: The Bluebell Polka - 3:02
Ceòlbeg: Zito The Bubbleman - 2:49
Mischa MacPherson: Cha d’ Fhuair Min Cadal - 3:52
Mick West: Will ye go tae Flanders - 3:03
Ashley MacIsaac: Sleepy Maggie - 5:26
Heather Heywood: MacCrimmon’s Lament - 6:40
Michael Marra: Happed in Mist - 3:25
Mackenzie: Fighe Le Feur - 2:12
Angus & Kenneth MacKenzie: When Harry Met Shelly - 5:26
Archie Fisher: Reynardine - 2:37
The Iron Horse: Helen of Kirkconnel - 3:28
Blazin’ Fiddles: The Cascade Set - 4:18
Dick Gaughan: No Gods & Precious Few Heroes - 3:56
Red Hot Chilli Pipers: We Will Fix You - 5:05
Martyn Bennett: Nae Regrets - 3:51

CD 2:
Slàinte Mhath : Brucie & The Troopers - 4:10
Karine Polwart: I’m Gonna Do it All - 4:55
Alasdair Fraser & Paul Machlis: Nighean Donn a’ Chuailein Rìomhaich - 2:56
Isla St Clair: Scots Wha Hae - 3:34
Gordon Duncan: Just For Seumas - 3:49
Arthur Cormack and Blair Douglas: Solus M’ Àigh - 4:31
Skipinnish: Colla Mo Rùn - 4:51
Paul Mounsey: Passing Away - 5:13
Sheena Wellington: The Tryst - 2:42
Ossian: B’ E Sud An Gille Truagh - 4:43
Ishbel MacAskill: Thig an Smeòrach as t- Earrach - 3:42
Breabach: Proud to Play a Pipe - 7:36
Aly Bain: The Day Dawn - 4:07
Kenna Campbell: ’S E An Tighearna Mo Bhuachaille (Psalm 23) - 2:42
Runrig: The Old Boys - 4:48

Artiest info
Website  
 

Label: ARC Music

video