GEOFFREY RICHARDSON – THE GARDEN OF LOVE

Het zou ons helemaal niet verwonderen indien u nog nooit van Geoffrey Richardson gehoord mocht hebben. Deze 65-jarige Brit is nochtans al meerdere decennia lang actief in de scène van de betere rockmuziek als violist en fluitspeler van de Engelse formatie ‘Caravan’. Die in 1968 opgerichte groep liet zich vooral kenmerken door hun psychedelische rockmuziek, vermengd met jazz en klassieke muziek. Hij heeft ook gewerkt als violist bij de Britse zanger Murray Head, bij het meer obscure muzikantencollectief ‘Penguin Cafe Orchestra’ en stond op het podium bij optredens van Bob Geldof en Kevin Ayers.

Geoffrey Richardson mag dan wel vooral gekend zijn om zijn viool- en fluitspel, hij is eigenlijk een multi-instrumentalist die even knap kan spelen op cello, gitaren, mandoline, banjo, ukelele, piano, orgel, saxofoon, drums en allerlei andere percussie-instrumenten. Al die instrumenten bespeelt hij nu ook op zijn album “The Garden Of Love” met twaalf songs die hij bovendien ook zelf inzingt. Enkel pianiste Frances Knight speelt mee op vier tracks - o.a. het op bijgaande video te beluisteren nummer “Lost In Love” - en Tim Edey bespeelt de melodeon - een klein knoppenaccordeon - op het ritmische nummer “Alleluia 7”.

Albumtiteltrack en openingsnummer “The Garden Of Love” is een moderne rockballad en ook “The Downs” is een ‘easy listening’-nummer dat zo op de hedendaagse radiostations zou kunnen gespeeld worden. De hele plaat door valt op hoe Geoffrey Richardson al de door hem bespeelde instrumenten steeds weer subtiel en onopvallend aan de orkestratie van de songs toevoegt. Hij is duidelijk een muzikant die beseft dat ‘less is more’ qua instrumentatie bij de liedjes.

Als we enkele liedjes uit deze plaat zouden willen aanbevelen, dan komen we terecht bij de al eerder vermelde albumtiteltrack “The Garden Of Love”, “Alleluia 7”, “Lost In Love”, de zeer sfeervolle nummers “My Longest Day”, “This Winter” en “Butterfly”, naast de instrumentaaltjes “Half Moon” en “A Different Point Of View” en het toepasselijke op piano gespeelde slotnummer “A Simple Farewell”.

Deze plaat zou eigenlijk in zijn geheel ook dienst kunnen doen als soundtrack bij een film. De laid back gespeelde songs kunnen zorgen voor een aangenaam sfeertje in uw huiskamer en het kwalitatief hoogstaande instrumentale werk van Geoffrey Richardson staat garant voor een 50-tal minuten puur genieten voor de fans van de betere muziek.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cherry Red Records

video