BJÖRN KLEINHENZ – URSA MINOR

Acht platen en meer dan 400 shows doorheen Europa staan er op zijn conto en toch moeten wij lichtjes beschaamd bekennen dat we tot op heden nog nooit gehoord hadden van Björn Kleinhenz, een in 1981 in Duitsland geboren singer-songwriter die als kind naar Zweden verhuisde. Begin dit jaar verscheen er nog een ep-tje onder de titel “Battles Long Lost” met vier songs van deze muzikant.

Het was de voorbode van deze nieuwe full-cd “Ursa Minor” waarop hij samen met zijn band tien nieuwe songs brengt die vorig jaar in de zomer live in een oude schuur in het Zuid-Zweedse Mala werden opgenomen. Later werden in Berlijn opgenomen strijkers (violen en cello) toegevoegd aan die opnamen en kon de plaat officieel op de markt gebracht worden.

Björn Kleinhenz speelt zelf op elektrische en akoestische gitaar, banjo en piano in de begeleiding bij zijn liedjes waarbij hij instrumentale support krijgt van broer Christian Kleinhenz op basgitaar, Max Sjöholm op drums, Oscar Brask op toetsen, Per Norin op Wurlitzerorgel en Per-Ola Eriksson op pedal steel bij enkele tracks.

Openingsnummer “Jump” kunt u zelf beluisteren via de bijgaande video. Het daarop volgende “The King Of The Clowns” is een vrij ingetogen song die fragiel gezongen wordt door Björn Kleinhenz. Ook “Raymond” en “The Tree Of Sadness” zijn sober qua instrumentatie en verlenen een perfect forum voor de subtiele zangpartijen.

“Demons” en “Braveheart” zijn melodieuze songs die op haast fluisterende wijze door Björn Kleinhenz worden gezongen. Echt veel variatie zit er niet in al de nummers op “Ursa Minor”, echter zonder het gehele album minder aantrekkelijk en boeiend te maken. Ondanks de Zweedse titel is het nummer “Tageröd Struten” een Engelstalig liedje dat qua melodie tot het beste behoort op deze plaat.

Afgesloten wordt er met de albumtiteltrack “Ursa Minor”, een song die net als al het voorgaande intimistisch en subtiel georkestreerd wordt gepresenteerd. Over het algemeen kunnen we deze cd als interessant en intrigerend bestempelen, maar voor toekomstig werk zouden we toch wat meer variatie in de ritmiek van de songs op prijs stellen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: JellyFant Records

video