CLIVE GREGSON AND CHRISTINE COLLISTER – HOME AND AWAY (3 CD Deluxe Edition)

Hiernaast op deze recensiepagina van ‘Rootstime’ heeft u al uitgebreid kunnen lezen over de heuglijke terugkeer van de Engelse singer-songwriter Clive Gregson met zijn popgroep ‘Any Trouble’ en hun nieuwe album “Present Tense”. Diezelfde Clive Gregson vierde begin dit jaar zijn 60e verjaardag en mocht daarbij terugblikken op een rijkelijk gevulde muzikale loopbaan als frontman van ‘Any Trouble’ en als soloartiest. Daarnaast speelde hij als gitarist mee in diverse begeleidingsgroepen van grote artiesten zoals Kim Carnes, Eddi Reader, Richard Thompson en Nanci Griffith.

Bovendien werden zijn compositorische prestaties ook zeer gesmaakt, wat kon worden afgeleid uit het aantal coverversies die er door de jaren heen van zijn nummers werden gemaakt. Zo coverde Kim Carnes “Touch And Go”, hitgroep ‘Smokie’ zijn song “Northern Soul” en Nanci Griffith maakte samen met Jimmy Buffett haar versie van “I Love This Town”. Folklegende Richard Thompson en zijn groep ‘Fairport Convention’ coverden het door Gregson geschreven nummer “Home Is Where The Heart Is” (zie video met opname van optreden van beiden in het tv-programma ‘Whistle Test’ in 1985).

Na zijn periode bij ‘Any Trouble’ ging Clive Gregson resoluut voor een solocarrière en vormde hij een folkrockduo met Christine Collister die indertijd ook bij de ‘Richard Thompson Band’ zong. Het duo werd heel toepasselijk ‘Gregson & Collister’ genoemd. Het was met haar dat hij een aantal zeer succesvolle albums heeft uitgebracht, te beginnen met de vijftien songs tellende plaat “Home And Away” uit 1987.

Daarna volgde in datzelfde jaar een tweede plaat met “Mischief”, in 1989 was er “A Change In The Weather”, in 1990 het album “Love Is A Strange Hotel” en in 1992 hun laatste plaat als duo met de ook al even toepasselijke titel “The Last Word”. Clive Gregson hield het in 1993 voor bekeken in Engeland en trok eerst naar Nashville, Tennessee om tien jaar later opnieuw te verhuizen naar Houston, Texas.

In 2007 kwam er nog een verzamelalbum “The Best Of Gregson & Collister” uit met hun beste songs uit die vijf albums. Het platenlabel ‘Cherry Red Records’ dat ook tekende voor de nieuwe cd van ‘Any Trouble’ heeft nu ook het eerste album “Home And Away” van ‘Gregson en Collister’ opnieuw uitgebracht op veelvuldig verzoek van fans die de plaat niet meer konden aanschaffen. Die plaat werd indertijd zo goed als live opgenomen en bestond uit een aantal liedjes van ‘Any Trouble’, aangevuld met enkele liedjes die Clive Gregson als prille songwriter componeerde en een handvol coversongs.

Die coversongs waren “Mama Tried” van Merle Haggard uit zijn 1969-album “Okie From Muskogee”, het door Carl Perkins in 1957 geschreven en als single verschenen nummer “Matchbox”, “I Heard It Through The Grapevine” van Marvin Gaye, “Chase The Dragon” van Keith Hancock uit 1986, “Slow Down” van Larry Williams uit 1965 en “I’m Blowin’ Away” van Eric Kaz, maar vooral bekend in de latere versies van Kenny Rogers, Linda Ronstadt en Bonnie Raitt.

Van eigen makelij waren o.a. de songs “It’s All Just Talk”, “Home Is Where The Heart Is”, “All The Time In The World”, “Unlucky In Love”, “When My Ship Comes In”, “As Lovers Do”, “All Because Of You”, “Northern Soul” en “Touch And Go”. Om van deze heruitgave van “Home And Away” een speciaal evenement te maken werden er twee cd’s aan toegevoegd met opnamen van twee live optredens van ‘Gregson & Collister’ in de ‘Lesser Free Trade Hall’ in Manchester in mei 1992.

Ook op deze twee schijfjes krijgen we een aantal knappe covers te horen zoals “The Most Beguiling Eyes” van Stephen Fearing, “For A Dancer” van Jackson Browne en “Tryin’ To Get To You” uit 1956 van ‘The Teen Kings’, het beginnersgroepje van Roy Orbison met diens hit “Ooby Dooby” op de B-kant. Hoeft het nog gezegd te worden dat dit een echt ‘collectors’ item’ is voor alle fans van goede folk en rockmuziek uit de eindjaren ’80 en beginjaren ’90. Met deze drie cd’s zult u zeker ook heel lang kunnen genieten van geweldige songs die ook bijna 30 jaar later nog altijd even ijzersterk klinken.

(valsam)

 

Track Listing:

DISC ONE:
HOME AND AWAY

1. IT'S ALL JUST TALK
2. MAMA TRIED
3. HOME IS WHERE THE HEART IS
4. ALL THE TIME IN THE WORLD
5. UNLUCKY IN LOVE
6. MATCHBOX
7. WHEN MY SHIP COMES IN
8. I HEARD IT THROUGH THE GRAPEVINE
9. CHASE THE DRAGON
10. AS LOVERS DO
11. ALL BECAUSE OF YOU
12. NORTHERN SOUL
13. TOUCH AND GO
14. SLOW DOWN
15. I'M BLOWIN' AWAY

DISC TWO:
LESSER FREE TRADE HALL, FIRST SHOW

1. THIS BROKEN HOME
2. I SHAKE
3. THE MINUTE YOU'RE GONE
4. ALL THE TIME IN THE WORLD
5. I WILL BE THERE
6. THIS IS THE DEAL
7. DIAMOND RINGS
8. HERE I GO AGAIN
9. HOME IS WHERE THE HEART IS
10. THIS TENDER TRAP
11. TOUCH & GO
12. THAT SAME MISTAKE
13. THE MOST BEGUILING EYES
14. COULD THIS BE THE ONE
15. IT'S ALL JUST TALK
16. I HEARD IT THROUGH THE GRAPEVINE

PREVIOUSLY UNISSUED

DISC THREE:
LESSER FREE TRADE HALL, SECOND SHOW

1. FOR A DANCER
2. WASH ME AWAY
3. I COULD BE HAPPY
4. CLOSE DOWN THIS BAR
5. I DON'T WANT TO LOSE YOU
6. SNOW IN PHILADELPHIA
7. VOODOO DOLL
8. BLUES ON THE RUN
9. NORTHERN SOUL
10. WE'RE NOT OVER YET
11. SLOW DOWN
12. WHEN MY SHIP COMES IN
13. I KNOW SOMETHING
14. TRYIN' TO GET TO YOU
15. HOW WEAK I AM
16. IT'S ALL JUST TALK

PREVIOUSLY UNISSUED

Artiest info
Website  
 

Label: Cherry Red Records

video