ED ASKEW – ASK THE UNICORN

Ed Askew is een Amerikaanse schilder en singer-songwriter uit New York City. Geboren in 1940 studeerde hij op 26-jarige leeftijd af aan de ‘Yale Art School’ in New Haven, Connecticut waar hij schilderkunst had gevolgd. Meteen daarna zou hij als soldaat naar de oorlog in Vietnam gestuurd worden. Om die van 1955 tot 1975 durende gruwelijke oorlog te vermijden, aanvaardde hij een job als leraar aan een basisschool tot hij in 1987 permanent naar New York verhuisde.

In 1968 nam hij met enkel zijn ‘Martin tiple’ - een tiensnarig instrument met ukelele-achtige klank - in de begeleiding en een bandopnemer tien liedjes op voor wat zijn debuutplaat “Ask The Unicorn” zou worden. Die plaat was nadien eigenlijk nergens verkrijgbaar en platenlabel ‘Tin Angel Records’ dat in 2013 ook zijn plaat “For The World” met een bijdrage van Sharon Van Etten uitbracht, heeft nu besloten om een ‘remastering’ van die oude, haast mythische opname op cd uit te brengen.

Ook de foto op het hoesje heeft een zekere historische waarde en dateert ook uit de jaren zestig, namelijk uit april 1968. Hij werd enkele dagen na de moord op Dr. Martin Luther King Jr. in Memphis, Tennessee genomen en is een momentopname van het straatprotest in het stadje Stamford, Connecticut na die laffe daad. Het feit dat Ed Askew zich in de conservatieve jaren ’60 openlijk outte als homoseksueel was indertijd ook al zeer uitzonderlijk en controversieel.

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het aan deze acid folksongs te horen is dat ze al 47 jaar geleden werden opgenomen, maar het intrigerende aspect van dit album werd helemaal behouden op deze gedigitaliseerde heruitgave van “Ask The Unicorn”. Openingsnummer “Fancy That” kunt u op bijgaande video beluisteren. Ed Askew speelt op de ‘Martin tiple’ bij de liedjes “Peter And David”, “Marigolds”, “Mr. Dream” en “Red Woman – Letter To England”. Het meer dan 7 minuten durende “May Blossoms Be Praised” is een obscure protestsong, terwijl “Love Is Everyone” en de titeltrack “Ask The Unicorn” het album op waardige wijze afsluiten.

“Ask The Unicorn” werd nu ook uitgegeven als witte vinylplaat, iets wat Ed Askew al in 1968 had willen doen, maar wat toen niet kon worden gerealiseerd. Zo werd die oude droom van de nu 75-jarige muzikant toch nog werkelijkheid. Als hij nu ook nog gevraagd zou worden om die stokoude liedjes opnieuw live te gaan spelen, dan kan het niet meer fout gaan voor deze als levende legende gedefinieerde folkartiest.

Of er anno 2015 ook nog een geïnteresseerd jong publiek voor dit legendarische folkalbum te vinden is, zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar zij die het nasale stemgeluid van deze Ed Askew wel kennen, zullen zeker blij zijn dat de oude plaat opnieuw verkrijgbaar is in deze herbewerkte versie.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tin Angel Records

video