KIM SIMMONDS & SAVOY BROWN – THE DEVIL TO PAY

Savoy Brown (savoy = savooi kool) ook bekend als The Savoy  Brown Blues Band, is een Britse blues rock band, die opgericht werd in 1966, in Battersea, ZW Londen. De groep was als blues rock band in de late jaren ’60, vooral heel populair in Amerika. Oprichter en frontman is gitarist Kim Simmonds (°1947), een gitarist uit Welsh die nu in Syracuse, NY woont.

Simmonds startte zijn muzikale carrière in 1966 in Londen. De dominante persoonlijkheid van Simmonds zorgde al voor heel wat wisselingen (+/- 60 van 1965 tot heden) in de groep. In 1966 waren de originele groepsleden Kim Simmonds (gitaar, harmonica, keyboards, zang), Bryce Portius (zang), Trevor Jeavons (keyboards), Ray Chappell (bas), Leo Manning (drums) en John O'Leary (mondharmonicaspeler). Bryce Portius was een van de éérste zwarte blues muzikanten, die in een blanke Britse rock band speelde. Hun eerste album (met al wijzigingen in de originele line-up!) “Shake Down” kwam uit in 1967. In 2015 is “Savoy Brown” nog altijd actief en tourt de band nog steeds. Enkel Kim Simmonds (na bijna vijftig jaren!) is er nog bij vanaf de oprichting. Van de originele leden is de mondharmonicaspeler John O'Leary nog actief in de Britse blues scene, met zijn groep Sugarkane. De 1971-zanger Dave Walker, speelde later nog bij Fleetwood Mac en Black Sabbath. De 1972-bassist Andy Pyle, speelde nog samen met Mick Abrahams (Jethro Tull) op “Blodwyn Pig” en later met The Kinks en Gary Moore.

Het nieuwe album van Kid Simmonds met Savoy Brown (Pat DeSalvo: bas & Garnet Grimm: drums) “The Devil To Pay”, is opgenomen in NY en werd uitgebracht bij Ruf Records. ”Ain’t Got Nobody” opent het album heel rustig, zelfs iet wat triest, met de klagende gitaar van Simmonds, die wacht op gezelschap. Het tempo gaat vervolgens de hoogte in met eerst de swingende blues stomp ”Bad Weather Brewing” en onmiddellijk daarna met  ”Grew Up In The Blues”. ”When Love Goes Wrong” is een rustig jazzy blues nummer, dat ook gezellig ouderwets aanvoelt. Voor de blues stomp ”Oh Rosa” heeft Simmonds de harmonica uit de schuif gehaald, om het tegen de gitaar op te nemen. De titel song ”The Devil To Pay” die hierna volgt, is een song met een typisch blues onderwerp. Je schulden, want hier gaat het om, zal je ooit eens moeten terug betalen. Over ontrouw en bedrog gaat het in ”Stop Throwing Your Love Around”, waarna ”Snakin’”, een vingervlugge instrumental volgt. Rocken doen we op ”I’ve Been Drinking” en de shuffle “Watch My Woman”. Het album rond daarna af met een bluesy jazz track ”Whiskey Headed Baby” en “Evil Eye”. Keep rocking till the end… hoor ik Kim Simmonds vanuit NY roepen.

Al vijftig jaren blijft Kim Simmonds solo of met zijn Savoy Brown trouw aan dat wat hij goed doet. Zijn nieuwe album “The Devil To Pay” bewijst dit opnieuw voluit met dertien soms ouderwetse maar degelijke blues nummers, afgewisseld met rock of jazz blues en swing. Onlangs zei Sonny Landreth in een interview tegen me, dat de UK enorm belangrijk was en nog is, voor de blues muziek. Iemand als Kim Simmonds heeft hier ruim aan bijgedragen en, ook al stijgt de prijs aan de pompen nog steeds, de blues tank van Simmonds is nog lang niet leeg!

Eric Schuurmans

 

 

Album track list: 1”Ain’t Got Nobody” - 2”Bad Weather Brewing” - 3”Grew Up In The Blues” - 4”When Love Goes Wrong” - 5”Oh Rosa” - 6”The Devil To Pay” - 7”Stop Throwing Your Love Around” - 8”Snakin’” - 9”Got An Awful Feeling” - 11”Watch My Woman” - 12”Whiskey Headed Baby” - 13”Evil Eye” – Songs by Kim Simmonds – Produced by Kim Simmonds           

Album Line-up:
Kim Simmonds: guitar, harmonica, vocals
Pat DeSalvo: bass
Garnet Grimm: drums

Discography “Savoy Brown”:
1967: “Shake Down
1968: “Getting to the Point
1969: “Blue Matter
1969: “A Step Further
1970: “Raw Sienna
1970: “Looking In
1971: “Street Corner Talking
1972: “Hellbound Train
1972: “Lion's Share”
1973: “Jack the Toad”
1974: “Boogie Brothers”
1975: “Wire Fire”
1976: “Skin 'n' Bone”
1978: “Savage Return”
1981: “Rock 'n' Roll Warriors”
1981: “Greatest Hits - Live in Concert”
1981: “Just Live (recorded 1970)”
1985: “Live in Central Park (recorded 1972)” (1985, 2014)
1986: “Slow Train”
1988: “Make Me Sweat”
1989: “Kings of Boogie”
1990: “Live and Kickin'”
1992: “Let It Ride”
1994: “Bring It Home”
1998: “Live at the Record Plant (recorded 1975)”
1999: “The Bottom Line Encore Collection (live, recorded 1981)”
1999: “The Blues Keep Me Holding On”
2000: “Looking from the Outside - Live '69 & '70”
2000: “Jack the Toad - Live 70/72”
2003: “Strange Dreams”
2005: “You Should Have Been There”
2007: “Steel”
2009: “Too Much Of A Good Thing”
2011: “Voodoo Moon” (celebrating 45 years of touring)
2013: “Songs From The Road” (CD/DVD)
2014: ”Goin’ To The Delta”
2015: “The Devil To Pay”

Discography “Kim Simmonds” solo:
1997: “Solitaire”
2000: “Blues Like Midnight”
2004: “You Should have Been There” – Live in Vancouver
2006: “Struck by Lightning”
2008: “Out of the Blue” (features original art of Simmonds)

Artiest info
Website  
 

Label: Ruf Records

video