VARIOUS ARTISTS – THE MCI RECORDS STORY 1954-61: MARTIANS, DEMONS AND FOOLS LIKE ME

Het Duitse onafhankelijke platenlabel ‘Bear Family Productions’ heeft ons alweer een belangrijk stukje muziekgeschiedenis aangereikt in de vorm van een cd met een dertigtal rock and roll-klassiekers uit de pioniersjaren ’50 en ’60. Het gaat om opnamen voor het indertijd populaire label ‘MCI Records’ uit Phoenix, Arizona dat van 1954 tot 1961 voor de belangrijkste releases in het jonge muziekgenre heeft gezorgd.

Op deze verzamelplaat staan voornamelijk nummers die het net niet gehaald hebben in de toenmalige hitlijsten of die later door een andere artiest tot hits werden gezongen. Van een aantal songs werd in 2015 zelfs een splinternieuwe versie opgenomen. De stuwende kracht achter de nummers die op dit ‘MCI Records’-label (= ‘Music Counselors Inc.’) werden opgenomen was producer en songschrijver Lee Hazlewood, bijgestaan door zanger Sanford Clark en gitarist Al Casey. Bij die pioniers hoorden ook Connie Conway, Jimmy Wilcox en Paul Humlie die eveneens als songleveranciers actief waren.

Om één en ander te verduidelijken en in de juiste tijdsgeest te plaatsen werd er bij deze cd een 48 pagina’s tellend boekje bijgeleverd waarin het ontstaan en de groei van het label en zijn artiesten in detail wordt beschreven. Eén van de eerste hits die gerealiseerd werd is “I Should Not Be Seeing You” van Connie Conway, die in de opnamestudio werd bijgestaan door Al Casey op gitaar, Bud Isaacs op steelgitaar en Jerry Jacka op accordeon.

Andere nummers van ‘MCI Records’ die het tot klassiekers hebben geschopt zijn o.a. “The Fool” van Sanford Clark, “A Teenager Feels It Too” en “Hot Water” van Denny Reed, “Only In My Dreams” van Frank Fafare (zie video), “Don’t You Just Know It” van ‘Jim Fleming And The Casuals’, “I Want You” van Ritchie Hart, “You And I Against The World” van Eddie LeMaire en “Quarter After Eight” van Patti LaSalle.

In de beginjaren werden er ook heel wat radiocommercials gemaakt door ‘MCI Records’. Ook hiervan werden er 7 stuks uit 1955 op deze cd opgenomen met o.a. publiciteit voor brood, benzine en de eerste televisies van ‘Packard Bell’. Enkele van de liedjes op deze cd zijn dezer dagen trouwens ook terug te horen in de populaire televisieserie “Mad Men” op de Amerikaanse tv. Dit verzamelalbum is overduidelijk verplicht voer voor muziekgeschiedkundigen en fans van de prille rock and roll-sound.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Bear Family Productions
Distr.: Bertus

video