MIKE EDEL – INDIA, SEATTLE

 

“India, Seattle” is al de derde plaat van singer-songwriter Mike Edel, opgegroeid in de zuidoostelijke Canadese stad Victoria, British Columbia, maar momenteel woonachtig in Seattle, Washington. Hij debuteerde in 2008 op plaat met het vijf songs tellende ep-tje “Hide From The Seasons”, gevolgd door een eerste full-cd “The Last Of Our Mountains” in 2011. Drie jaar geleden dook hij nog even terug op met de release van een single “The Country Where I Came From”, maar verder was het dus vrij lang wachten op dit tweede volwaardige album van Mike Edel.

Op “India, Seattle” staan twaalf zelfgeschreven liedjes, zes daarvan werden door Mike Edel helemaal alleen gecomponeerd en zes songs zijn uit een samenwerking met de Californische toetsenist en singer-songwriter Tyson Motsenbocker tot stand gekomen. Zijn verhalen in deze liedjes handelen over twee uitersten op deze aardbol, zijnde het lawaaierige, chaotische en vuile Indië en het rustige Seattle dat één van de dichtst bij Canada gelegen Amerikaanse steden is en helemaal omgeven wordt door groene bossen, hoge bergen en de blauwe zee.

De eerste single uit dit indie folk- en rockalbum is het door strijkers gekleurde uptemponummer “Blue Above The Green”. Maar het is toch vooral openingstrack “All The Morning” die ons heel hard bevalt, deels omwille van de gelijkenissen van dit werk met iets van Ryan Adams. Die vergelijking met de emotionele, snikkende stem van Ryan Adams komt ook verderop in deze plaat nog een aantal keren terug, o.a. in “Thought About July”, “Hell Exists”, “East Shore West Shore” en “When The Good Goes Wrong”, dus vooral in de meer ingetogen gebrachte songs.

Meer naar rockmuziek neigende nummers zijn single “Blue Above The Green”, “More Than The Summer” en “St. Columba”. Maar de liedjes die ons eigenlijk het meest hebben aangegrepen zijn het emotionele “Sunny Outside This Afternoon”, het intieme “Julia” (zie live uitvoering op video), het prachtige “When The Good Goes Wrong”, de ballad “The Closer” en de albumtiteltrack “India, Seattle”, stuk voor stuk songs waarin Mike Edel’s zangwerk meermaals op dat van de Ierse troubadour Damien Rice lijkt.

Laat ons dan ook maar meteen duidelijk zijn: “India, Seattle” van Mike Edel is een echte groeiplaat die na elke nieuwe beluistering steeds meer en meer zal gaan beklijven. Ten huize (valsam) zal dit schijfje in de volgende weken en maanden alvast nog heel vaak door de luidsprekers van de stereo-installatie weergalmen en de geluidsknop zal daarbij steevast op ‘heel hoog’ staan.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cordova Bay Records

video