THE KNICKERBOCKER ALL-STARS – GO BACK HOME TO THE BLUES

 

“ Dedicated to one of the fallen Knick All-Star brothers,
the great blues pianist David MAXWELL… “

The Knickerbocker All-Stars is een clubje van muziek veteranen en ex bandleden van Roomful of Blues (Rich Lataille), Duke Robillard Band (Al Copley, Al Basile, Brad Hallen, Mark Teixeira, Doug James), Sugar Ray & the Bluetones (Sugar Ray Norcia, Monster Mike Welch) en zangers Willie J. Laws & Brian Templeton, Sax Gordon Beadle, Doc Chanonhouse en Carl Querfurth.

Dat deze veteranen niet van de minsten zijn, dat garandeert hun muzikale verleden en Al Basile, de man die de algemene muzikale leiding van dit tweede project heeft. Het album is ook nu weer gesponsord door het ‘Knickerbocker Music Centre’, dat als doel heeft om het unieke van de blues die in de ‘Knickerbocker’ gespeeld wordt te conserveren en te cultiveren. Het ‘Knickerbocker Café’ is een muziek club in Westerly, op Railroad Avenue op Rhodes Island, die gebouwd is kort na de het alcoholverbod in de jaren ’20 na de ‘Prohibition’ (drooglegging). De club promootte altijd blues muziek en is de plaats, waar de wieg stond van o.a. Duke Robillard, Al Copley en in 1967 van de swing & jump blues band Roomful of Blues. De club is later omgedoopt tot ‘Knickerbocker Music Centre’.

“Go Back Home To The Blues” is de tweede release van de band en is opnieuw een verzameling van hun versies van blues en R&B klassiekers. De indrukwekkende line-up garandeert ook nu weer geweldige interpretaties van klassiekers en van voor het album, door Al Basile geschreven, originele composities (”Brand New Fool”, ”Don’t You Ever Get Tired Of Being Right?”, ”Go Back Home To The Blues” en ”Annie Get Your Thing On”). Sugar Ray Norcia start met een nummer van Deadric Malone ”36-22-36”, dat na de aankondiging de avond opent en waarmee hij voor de “sensational”, “dynamic” Knickerbocker All-Stars, de rode loper uit rolt. Om het gezellig te houden vervolgt de band met het swingende ”You Know That You Love Me” (Freddie King), gezongen door Willie J. Lawsen ”Cadillac Baby” (Fontaine Brown). Eddie “Guitar Slim” Jones (1926-1959) was een blues gitarist uit New Orléans en schreef ”Something To Remember You By”. Deze slow blues, was niet zijn bekendste compositie. Slim experimenteerde al een decennium eerder dan Jimi Hendrix met vervormde boventonen op zijn gitaar. Met ”Take It Like A Man” van Chuck Willis draait de party weer even kort op volle toeren. Voor ”Don’t You Ever Get Tired Of Being Right?”, om het tempo hoog te houden, staat Al Basile voor de zang achter de microfoon en om op zijn kornet een solo te doen. De vierde zanger die er in de studio bij was, is Brian Templeton. Hij zingt de titel song, een nummer met een uitgesproken big band gevoel en met sterke tussenkomsten van Monster Mike Welch en, een nummer van Al Basile ”Annie Get Your Thing On”. Als de honky tonk boogie ”Blockbuster Boogie” van Camille Parker uit je boxen rolt, is het einde van het feestje in zicht. Hier zijn pianist Al Copley en de Doc Chanonhouse op trompet voor mij de onbetwiste smaakmakers! Er blijft enkel nog Larry Davis’ ”I Tried” over. Deze jump blues sluit de avond in schoonheid af. 

“Go Back Home To The Blues” is een album dat een kick moet zijn voor de liefhebbers van swing en jump blues. Ik las ergens in een recensie op internet de volgende omschrijving: “another home run from the Knickerbocker All-Stars”! Het kan moeilijk anders, als je met zo’n team aan de wedstrijd begint...

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”36-22-36” [Deadric Malone] - 2”You Know That You Love Me” [Sonny Thompson, Freddie King] - 3”Cadillac Baby” [Fontaine Brown] - 4”Brand New Fool” [Al Basile] - 5”Something To Remember You By” [Eddie Jones] - 6”Take It Like A Man” [Chuck Willis] - 7”Hokin’” [Willie Mitchell] - 8”Don’t You Ever Get Tired Of Being Right?” [Al Basile] - 9”He Was a friend Of Mine” [Reuben Brown] - 10”Go Back Home To The Blues” [Al Basile] - 11”Blockbuster Boogie” [Camille Parker] - 12”Annie Get Your Thing On” [Al Basile] - 13”I Tried” [Larry Davis]– Songs by [noted] – Produced by Jack Gauthier

Album Line-up:
Mark Teixeira: drums
Brad Hallen: stand-up & electric bass
Al Copley: piano
Monster Mike Welch: guitar
Doug James: baritone & tenor sax
Sax Gordon Beadle: tenor sax
Rich Lataille: alto & tenor sax
Doc Chanonhouse: trumpet
Al Basile: cornet (8)
Carl Querfurth: trombone (1,5)
Vocals : Sugar Ray Norcia (1,4,6), Brian Templeton (3,10,12), Willie J Laws (2,5,9,13), Al Basile (8)

Discography:
2015 - Go Back Home To The Blues
2014 - Open Mic At The Knick

Artiest info
Website  
 

Label: JP Cadillac Records

info: Frank Roszak Productions

video