THE WHISKEY BROTHERS - BOTTLE UP AND GO

Met Bottle Up And Go keren The Whiskey Brothers terug naar tijden van weleer met rudimentaire piano blues in pre-war Chicago en New Orleans stijl. Dit duo uit Birmingham, Groot Brittannië, bestaat uit Richard Heath op mandoline en zang en Gerry Smith op piano en hebben elkaar gevonden door de gedeelde liefde voor het genre. Eerder speelden ze al samen in The Splinter Blues Band maar de roep om terug te gaan naar de roots van de blues bracht hen in 2012 tot dit gezamenlijk project.

Bottle Up And Go is vooral een lief album geworden. Een album dat recht doet aan klassiekers als Key To The Highway van Charlie Segar, Ma Rainy´s See See Rider en Willie Dixon´s My Babe. Binnen de gegeven beperkingen van het coveren  van dit soort nummers weten Heath en Smith met de twee of drie akkoordenschema´s de uitdaging te vinden in het herontdekken van nieuwe horizonten van deze nummers. Ondertussen brengen ze, geheel in lijn met de sfeer van het album, eigen werk in met het door Smith geschreven Walkin´Blues en het door het duo geproduceerde Dr. John´s Boogie.

Met maar liefst 18 nummers is Bottle Up And Go rijkelijk gevuld, maar vraagt daardoor tegelijkertijd ook iets van de luisteraar. De muziek van The Whiskey Brothers leent zich niet voor spannende avonturen of uit de bocht vliegende capriolen. Het is vooral een tribuut voor al die grote muzikanten en hun muziek die deze muziekstijl hebben gemaakt tot wat het is. De bezetting qua instrumentarium en de eenvormig klinkende vocalen brengen zo hun beperkingen met zich mee, maar The Whiskey Brothers weten je toch op plezierige wijze te entertainen met muziek die gehoord moet blijven worden.

Ferenc Koolen

 

 

 

 

Artiest info
   
 

Label: Big Bear Records

video