ESKA – ESKA

 

‘Eska’ is een 44-jarige Britse zangeres met haar roots in Zimbabwe. Eska Mtungwazi heeft besloten om vanuit Londen keihard aan een muzikale carrière te gaan werken. Met haar eigen naam als titel verschijnt er nu een eerste zelf geproduceerde album van deze zangeres en songschrijfster. Daarop brengt zij samen met een uitgebreide en professionele begeleidingsgroep tien vrij kort durende eigen composities.

In 2013 had ‘Eska’ al eens een ep-tje opgenomen, maar deze cd is haar allereerste volwaardige studioplaat. We kunnen hier al aangeven dat de verwachtingen met betrekking tot het succes van deze dame zeer hoog liggen. En ook dat dit naar onze persoonlijke mening bovendien nog eens volkomen terecht zo is. Mogen we ter kennismaking misschien het bekijken en beluisteren van de bijgaande video van het als eerste single uitgebrachte nummer “Shades Of Blue” even aanbevelen.

Vorig jaar werd ‘Eska’ voor het eerst moeder van een dochtertje dat de mooie naam ‘Wonder’ kreeg. Het kindje was drie maanden te vroeg geboren, maar eens de zekerheid over de leefbaarheid van het meisje er was, begon ‘Eska’ met volle overgave aan het opnemen van deze tien liedjes die ze in de voorbije jaren had gecomponeerd.

Het is vooral het zeer speciale en mooie stemgeluid van ‘Eska’ dat van meet af aan imponeert op deze nummers. Opener “This Is How A Garden Grows”, het daarop volgende “Gatekeeper” en “Rock Of Ages” zijn muzikale pareltjes die enkel maar bevestigen dat de vocale vergelijkingen met artiesten als Kate Bush en Joni Mitchell in de vakpers volkomen terecht gemaakt kunnen worden.

‘Eska’ zong al een tijdje in de big band van Matthew Herbert die haar voorstelde om haar debuutplaat te producen en zijn muzikanten voor de bijhorende instrumentatie te laten zorgen. De zangeres speelde in de opnamestudio zelf bovendien op viool, cello, klarinet, piano, harmonium en orgel. De invloeden van folk- en jazzmuziek zijn duidelijk hoorbaar in enkele nummers op deze plaat, zoals “Boundaries” en het naar traditionele folk refererende “She’s In The Flowers”.

Reggae ligt dan weer aan de basis van het nummer “Heroes & Villains” en strijkers en piano domineren de soulvolle ballad “To Be Remembered”. “Dear Evelyn” is een a capella geneuried nummer en slotsong “So Long Eddy” is zoals de titel laat vermoeden een sober afscheidsliedje. Een debuutplaat op je 44e is vrij uitzonderlijk, maar als daardoor het zangtalent van deze ‘Eska’ ontdekt kan worden, dan hebben we helemaal niets tegen de release van dit af en toe intrigerende album.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Earthling Recordings
Distr.: Bertus

video