DEAD CAT STIMPY – UNEASY GROUNDS

Vijf jaar geleden kwam de Delftse muzikant Tim Herrebrugh op het idee om zichzelf tijdens het spelen op de slidegitaar te begeleiden met een voetdrum in een poging om meer instrumentatie en een voller georkestreerd geluid aan zijn nummers toe te voegen.

Tim Herrebrugh neemt zijn muziek op onder het pseudoniem ‘Dead Cat Stimpy’ en een beluistering van zijn debuutplaat “Uneasy Grounds” zal bij de luisteraar meteen vergelijkingen oproepen aan de sound van Seasick Steve, een man die ook heel wat blueselementen in zijn nummers verwerkt en zich daarvoor bij optredens ook enkel door Dan Magnusson op drums laat begeleiden.

Op de video bij deze recensie kunt u de muzikant aan het werk zien in “Across The River”, het openingsnummer van zijn plaat. We moeten u wel even waarschuwen dat dit geen doordeweeks plaatje is. Tim Herrebrugh gaat in een aantal tracks tekeer als een op hol geslagen wildeman, daarbij net geen angst inboezemend bij diegenen die hem live op een podium aan het werk zouden zien.

Veel ‘noise’, rauwe zang en instrumentatie en een demo-achtig opnamegeluid valt er te horen in tracks als “Shoegasm”, “Coalin’”, “Disease” en “See All”, naast “Across The River” de vijf eerste nummers op “Uneasy Grounds”. In de pers wordt deze Tim Herrebrugh als een zeer rustige en beleefde jongen omschreven als hij naast het podium staat, maar hij transformeert in een psychedelisch beest op het moment dat hij met zijn gitaar achter de voetdrum plaats neemt.

Het beeld van Seasick Steve duikt nog even opnieuw op bij het vrij chaotisch gebrachte nummer “Possessed By Robert Johnson” dat gaat over zijn adoratie voor de gelijknamige ‘Delta Blues’-gitarist en zanger die al een serieus aantal onvergetelijke nummers had gebracht toen hij in 1938 op amper 27-jarige leeftijd in duistere omstandigheden overleed.

Wat valt er nog over de resterende vijf tracks op Uneasy Grounds” te vertellen? Dat ze in éénzelfde chaos worden gebracht als de eerste helft van deze plaat. U hoeft niet op een rustig en kalmerend moment te rekenen tijdens de beluistering van deze songs, hoewel “Crooked Man” met zijn wat meer commerciële sound nog even uit de band weet te springen en het afsluitende “Fortunate Rag” ook iets van Tom Waits had kunnen zijn. Al bij al een moeilijk plaatje, maar ‘Dead Cat Stimpy’ aka Tim Herrebrugh lijkt ons toch wel een interessante kerel om naar de toekomst toe in de gaten te houden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Off Label Records

video