LAURA STEVENSON – COCKSURE

De 31-jarige Laura Stevenson is een Amerikaanse zangeres en songschrijfster uit Long Island, New York. Ze kreeg de liefde voor muziek genetisch ingeplant dankzij haar grootouders die respectievelijk pianist-componist en jazz-zangeres bij het orkest van Benny Goodman waren. Zelf was ze vooral geïnteresseerd in de gitaar en keyboards, een instrument dat ze een tijdlang heeft bespeeld als lid van het New Yorkse muziekcollectief ‘Bomb The Music Industry!’.

Een aantal jaartjes geleden begon ze aan een solocarrière en stelde ze haar eigen begeleidingsband samen die de naam ‘The Cans’ kreeg. Haar eerste soloalbum “A Record” kwam in 2010 op de platenmarkt en ging een heel lange tournee doorheen Amerika, Canada en Europa vooraf. Tijdens die tournee werden nieuwe nummers gecomponeerd voor het tweede album “Sit Resist” dat in de lente van 2011 verscheen. In 2013 volgde album nummer drie onder de titel “Wheel” met meer folk en countryballads en nu is er een vierde plaat klaar die de titel “Cocksure” kreeg.

Haar steun en toeverlaat sinds vele jaren is bassist Mike Campbell, die samen met Alex Billig (accordeon en trompet), Peter Naddeo (gitaar) en Samantha Niss (drums) de vier leden van de begeleidingsgroep ‘The Cans’ vormen. Laura Stevenson schrijft alle liedjes, zingt ze en begeleidt zichzelf daarbij op gitaar, banjo of piano.

Elf folkrocksongs vormen de nieuwe plaat “Cocksure” die tot stand kwam in een gehuurd voormalig bordeel dat Laura en haar band tot een volwaardige opnamestudio hadden omgebouwd. Openingstrack “Out With A Whimper” imponeert van meet af aan door zijn rauwe zang en dito scheurende gitaarklanken.

In tegenstelling tot haar laatste album wordt er veel meer rock and roll gebracht op “Cocksure” in songs als de catchy eerste single “Torch Song”, “Emily In Half”, het swingende “Jellyfish” (zie video), het punkerige “Happier, Etc.” of het meeslepende “Life Is Long”. Maar er wordt qua songtempo ook een aantal keren teruggeschakeld in melodieuze liedjes als “Ticker Tape”, “Diet Of Worms”, de erg korte maar evenzo mooie ballad “Fine Print” en in het tempomatig sterk variërende slotepos “Tom Sawyer / You Know Where You Can Find Me”.

Als we de sound van Laura Stevenson zouden willen vergelijken met andere artiesten, dan komen we toch vooral uit bij bands als ‘The Replacements’ voor de punk- en rocksongs en de Amerikaanse indie rockband ‘Rilo Kiley’ met hun zangeres Jenny Lewis voor het meer hitgevoelige werk. Producer en ex-‘Bomb The Music Industry!’-collega Jeff Rosenstock heeft er mee voor gezorgd dat dit vierde album van Laura Stevenson ook haar beste plaat tot nu toe is geworden en dat is al bij al toch veelbelovend voor de toekomst.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Don Giovanni Records
Distr.: Sonic RendezVous

video