CARRIE NEWCOMER – THE SLENDER THREAD

Voor velen onder ons lijkt ze misschien een nieuwkomer in de muziekwereld te zijn, maar niets is minder waar voor de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Carrie Newcomer (what’s in a name!) uit Michigan. Deze folkzangeres heeft intussen al 57 jaartjes op de teller staan en kan fier terugblikken op de release van niet minder dan 15 soloplaten gedurende haar lange muziekcarrière.

Haar debuutplaat “Visions And Dreams” verscheen in 1991 en “A Permeable Life” uit 2014 was het laatste album dat we van haar konden horen. Günter Pauler, de Duitse producent van kwaliteitsmuziek heeft haar nu uitgenodigd om een nieuwe plaat te komen opnemen voor zijn gerenommeerde ‘Stockfisch-Records’-platenlabel.

Het resultaat van die samenwerking kan nu worden beluisterd in dertien tracks op het splinternieuwe album “The Slender Thread”. Dominant instrument bij al haar liedjes is de akoestische gitaar, die op deze plaat wordt bijgestaan door piano, harp, gitaren, keyboards, accordeon, tin whistle en percussie. Die andere instrumenten zijn er wel degelijk, maar ze blijven voornamelijk subtiel aanwezig en laten de heerlijk klinkende stem van Carrie Newcomer mooi centraal staan bij deze liedjes.

Verwacht best geen uitschieters van deze zangeres, maar wat we wel kunnen garanderen is kwalitatief zeer hoogstaande folkliedjes met zinvolle en wel doordachte, soms filosofische en poëtische songteksten over uiteenlopende onderwerpen. Carrie Newcomer is naast muzikante ook een sociaal sterk geëngageerde dame en cultureel ambassadeur en die motivaties zijn vervat in enkele traditioneel klinkende folksongs op deze plaat.

Op de bijgaande video kunt u haar aan het werk zien en horen in het nummer “If Not Now” dat als vrij representatief voor de overige tracks op “The Slender Thread” mag worden beschouwd. Andere liedjes waarmee Carrie Newcomer ons wist te bekoren zijn opener “I Believe”, “There Is A Tree”, albumtiteltrack “The Slender Thread”, “Longing”, accordeondeuntje “The Gathering Of Spirits” en de afsluitende pianoballad “Bare To The Bone”.

De loepzuivere stem van Carrie Newcomer wordt nergens op deze plaat verheven en straalt kalmte en rust uit tijdens de volledige duurtijd van deze dertien liedjes. Ze wordt geheel terecht vergeleken met de stem van Karen Carpenter, de in 1983 plots overleden zangeres van broer- en zus folkduo ‘The Carpenters’ uit de seventies. De sobere productie van Günter Pauler verdient hier ook een speciale vermelding. Laat ons hopen dat zij met dit nieuwe album hernieuwd mag kennismaken met het succes en haar liedjes ook eens live voor een Europees publiek (bij voorkeur in België en Nederland) mag komen zingen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Stockfisch-Records

video