GUY CLARK – BOATS TO BUILD / DUBLIN BLUES

Singer-songwriter Guy Clark  (°1941) is een Texaans country en folk artiest, die al sinds 1975 ononderbroken albums uitbrengt. Clark is een gitaarbouwer en speelt vaak op zijn eigen gitaren. Met de nummers (in de versie van Jerry  Jeff Walker op zijn album “Viva Terlingua” - 1973) "Desperados Waiting for a Train" en  "L.A. Freeway" brak Clark definitief door. Op zijn debuut album “Old No. 1” uit 1975, in een duet met Emmylou Harris, staat zijn eigen versie van "Desperados Waiting for a Train". Clark won in 2014 een Grammy Award als ‘Best Folk Album’ met “My Favorite Picture Of You”. Guy Clark was de mentor van Steve Earle, Rodney Crowell en Steve Young. Hij zorgde in Nashville voor Earle's eerste job als songwriter. In de jaren ’70 was Clark’s huis in Nashville een open huis voor muzikanten en songwriters. Vele artiesten / bands werden bekend met songs die Clark schreef. Bobby Bare (1982) met "New Cut Road", Ricky Skaggs (1982) met "Heartbroke", Vince Gill (1985) met "Oklahoma Borderline", The Highwaymen (1982) met "Desperados Waiting for a Train" en John Conlee (1987) met "The Carpenter" (om er enkele te noemen).

Guy Clark zegt zelf sterk beïnvloed te zijn door Townes Van Zandt (1944-1997: Amerikaans folk- en countrymuzikant, singer-songwriter en dichter. Enkele van zijn nummers, zoals "If I Needed You", "To Live is to Fly" en "No Place to Fall", zijn nu klassiekers in hun genre). Clark en Van Zandt waren goed bevriend, tot Van Zandt in 1997 stierf. Na zijn dood verschenen op albums die Clark uitbracht, met regelmaat composities van Van Zandt. In 1995 nam Clark in het ‘Bluebird Café’ een live album op met Van Zandt en Steve Earle, dat in 2001 uitgebracht werd. Met zijn album “Workbench Songs” werd Clark in 2006 tijdens de Grammy Awards, genomineerd als "Best Contemporary Folk / Americana Album". In 2009 verscheen het album "Somedays the Song Writes You" met naast originele nummers, ook een Van Zandt klassieker "If I Needed You". In 2014 won Clark een Grammy Award als ‘Best Folk Album’ voor het album “My Favorite Picture of You”. Clark was getrouwd met songwriter / schilderes Susanna Clark, die in 2012 aan kanker stierf.

Recent bracht Clark een twee op 1CD album uit met “Boats To Build “ (eerder uitgebracht in 1992) en “Dublin Blues” (eerder uitgebracht in 1995). Co-producer voor deze twintig tracks was Miles Wilkinson. In de studio was het druk. Er waren o.a. Verlon Thompson (gitaar), Kenny Malone (drums), Darrell Scott (gitaar), Travis Clark (bas), Sam Bush (mandoline) en Jerry Douglas (slide gitaar) aanwezig. Voor het vocale gedeelte waren er Suzi Ragsdale, Nanci Griffith, Emylou Harris, Rodney Crowell, Kathy Mattea, Ramblin’ Jack Elliott en Bill Lloyd als gasten aanwezig.

Kiezen uit een aanbod van twintig songs zou geen probleem mogen zijn, om ergens je gading te vinden en favorieten of opmerkelijke songs aan te duiden. Ik laat deze keuze hier liever over aan de luisteraar zelf over. Ik zelf heb uitgebreid tijd gereserveerd voor deze songwriter en ik heb van beide albums erg genoten. Genoten van o.a. de manier waarop Clark (hier in duet met Emylou Harris) over de liefde zingt in ”I Don’t Love You Much, Do I”. Of, van hoe hij plaatsen voor de geest haalt in de openers zoals “Baton Rouge” in Louisiana en “Dublin Blues” in Ierland. Van het verhaal over (het Randall jachtmes van) zijn vader “The Randall Knife”, dat in een nieuw jasje werd gestoken, van “How’d You Get This Number” dat speels en bluesy is en van “Baby Took A Limo To Memphis”. Dit laatste nummer is er een waarin Jelly Roll Johnson voor heerlijke harmonica grooves zorgt, met naast hem Verlon Thompson op National slide en Travis Clark, die de harmonieën zingt. Dit is slechts een kleine greep uit een diepe rijkelijk gevulde mand, waarvan de bodem nog lang niet te zien is.  

Toen in de jaren ’70 een nieuwe roeping songwriters van zich liet horen, met wat meer progressief en soms alt-country materiaal, was het vooral de Texaan Guy Clark die op viel. Veertig jaren na zijn debuut in 1975 is er deze samenvoeging van twee albums, die op één CD opnieuw uitgebracht zijn. Het zijn twee essentiële en representatieve albums, met twintig uitstekende songs. Guy Clark is de man van de korte verhalen over mensen, het leven en de liefde, met vooral oog voor details. Dit album is meer dan een collectors’ item, dit album is twee toppers in huis halen voor de prijs van één. Mijn aanrader! 

Eric Schuurmans

 

 

Album track list: Boats To Build: 1”Baton Rouge” [Clark - Crowley] - 2”Picasso’s Mandolin” [Clark - Foster Lloyd] - 3”How’d You Get This Number” [Clark - Clark] - 4”Boats To Build” [Clark - Thompson] - 5”Too Much” [Clark - Parnell] - 6”Ramblin’ Jack & Mahan” [Clark - Leigh] - 7”I Don’t Love You Much, Do I” [Clark - Leigh] - 8”Jack Of All Trades” [Clark - Crowell] - 9”Madonna W/Child Ca. 1969” [Clark] - 10”Must Be My baby” [Clark] - Produced by Guy Clark & Miles Wilkinson / Dublin Blues: 11”Dublin Blues” [Clark] - 12”Black Diamond Strings” [Clark] - 13”Shut Up And Talk To Me” [Clark - Clark - Sykes] - 14”Stuff That Works” [Clark - Crowell] - 15”Hank Williams Said It Best” [Clark] - 16”The Cape” [Clark - Clark - Janosky] - 17”Baby Took A Limbo To Memphis” [Clark] - 18”Tryin’ To Try” [Clark - Fadden] - 19”Hangin’ Your Life On The Wall” [Clark - Thompson] - 20”The Randall Knife” [Clark]–– Produced by Miles Wilkinson & Guy Clark -- Songs by [noted]

Album Line-up:
Guy Clark: vocals (1-7,9-18,20), vocal duet (19), guitar (1-10), acoustic guitar (11-20)
Emmylou Harris: vocals (7), harmony vocals (12)
Ramblin’ Jack Elliott: vocal duet (19)
Verlon Thompson: guitar (1-10), acoustic guitar (10-20), National slide (17), harmonica (16), harmony vocals (1,4-6,14-19)
Kenny Malone: drums (1-19), conga (2,6,13,), snaps (3), percussion (4,5,7,10), Irish drum (11), tambourine (13), solo (13), shaker (14,15),  triangle (14), bells (15,16), beams (17)
Travis Clark: bass (1-10), acoustic bass (11-20), harmony vocals (17)
Sam Bush: mandolin (1,2,4,8,9,11,12,15)
Mary Stewart: mandolin (7)
Jerry Douglas: Wiesenborn slide guitar (1,3,4)
Brian Ahern: rhythm guitar (1)
Leroy Parnell: National slide guitar (5)
Darrell Scott: acoustic guitar (11-20), solo (13), dobro (12), Wiessenborn slide (14),  acoustic slide guitar (16), penny whistle (11), smokin’ token tele & fat strat (19)
Bill Lloyd: guitar (9), harmony vocals (2)
Jerry Douglas: dobro (10,15)
Bill Caswell: jaw harp (2)
Jonathan Yudkin: violin (11,18)
Jelly Roll Johnson: harmonica (17)
Rodney Crowell:  acoustic guitar (12), harmony vocals (8,14)
Harmony vocals : Radney Foster (2), Suzi Ragsdale (5,10,13,15,1,18), Nancy Griffith (11), Donivan Cowart (12), Kathy Mattea (16)

Discography:
2015 - Boats To Build (1992) / Dublin Blues (1995)
2013 - My Favorite Picture of You
2011 - Songs & Stories
2009 - Somedays the Song Writes You
2008 - The Platinum Collection
2007 - Americana Master Series: Best of the Sugar Hill Years
2007 - Live from Austin, TX
2007 - Hindsight 21-20: Anthology 1975-1995
2006 - Workbench Songs
2002 - The Dark
2001 - Together at the Bluebird Café, with Townes Van Zandt & Steve Earle
1999 - Cold Dog Soup
1997 - Keepers
1997 - The Essential Guy Clark
1995 - Dublin Blues          
1995 - Craftsman
1992 - Boats to Build
1988 - Old Friends
1983 - Better Days
1983 - Guy Clark – Greatest Hits
1982 - Best of Guy Clark                                                 
1981 - The South Coast of Texas                                                          
1978 - Guy Clark
1976 - Texas Cookin'
1975 - Old No. 1                                         

Artiest info
Website  
 

Label: Cherry Red Records

video