FANDANGO LIVE - KERKOM TEXAS

Het, inmiddels al, vierde album van Fandango Live kreeg de naam “Kerkom Texas” mee. De band bestaat uit Dirk Lekenne (vocals & guitars), Luk de Graaff (vocals, guitar & bass), Pieter Akkermans (keyboards) en de ritme sectie Tim Van Passel (bass) en Walter Mets (drums). Fandango Live is de, zeg maar, huisband van Studio Fandango waar Dirk Lekenne de eigenaar en producer van is. Uit deze studio is het rootslabel Fandango Music gegroeid waar inmiddels al 5 Music bands onderdak hebben gevonden of gekregen.

De titel van deze plaat komt van de oeverloze bewondering die frontman Dirk heeft voor Ry Cooder. Het is in diens stijl dat je het gros van de nummers kan/mag situeren maar dat Fandango Live niet bang is om diverse stijlen te vermengen bewezen ze al op hun vorige albums waarbij ze ondermeer op “Teen” herinterpretaties gaven van 10 Belgische hits uit de jaren ’80 en op het vorig jaar verschenen “Hands” waar zowal Blues, Rock, Pop als Wereldmuziek te noteren viel.

Deze bijzonder fraai uitgebrachte “Kerkom Texas” begint en eindigt met een muzikaal nummer, respectievelijk “Kerkom” en “Texas” waarbij de slide een hoofdrol krijgt toebedeeld en waar Ry Cooder zonder enige twijfel goedkeurend zal knikken moest hij ooit beide nummers horen. Tiens, dat gaan we hen bij gelegenheid toch eens moeten vragen. Soit, we zijn bijzonder aangenaam verrast door de hele kwaliteit van het album.

Er staan een paar werkelijk fantastische nummers op zoals het gevoelige “It’s Gonna Be All Right” bijvoorbeeld. Het akoestische nummer heeft een opbeurende tekst die je trouwens probleemloos kan volgen met het bijhorende booklet. En begrijp hier aub niet uit dat er onduidelijk wordt gezongen want alles aan deze uitgave is bijzonder verzorgd. Geluid , productie, instrumentatie zijn op zijn zachtst uitgedrukt bijzonder kwaliteitsvol te noemen.

Deze release telt negennummers van de hand van Lekenne of de Graaff en twee covers van een van hun andere helden, de door ons ook zo gewaardeerde JJ Cale. Van diens meesterlijke hand passeren bijzonder geslaagde versies van “Magnolia” en “Humdinger”. Wij vermoeden dat uit respect voor Cale deze versies ook in dezelfde stijl worden gebracht. Het zijn beiden trouwens zogenaamde “luisternummers” die deze aanpak noodzaken.

Vallen er hoogtepunten te noteren vraagt u zich af? Wel, wij beluisteren dit album liever als één geheel, als een aangename reis doorheen het Rootslandschap dat her en der wordt opgewaardeerd met glinsterende diamantjes die de luisteraar zelf dient op te pikken. Ondergetekende heeft echter met meer dan een glimlach van voldoening zitten luisteren naar het met slide gekleurde “Dirty Lie” en het geweldig mooie “This Rain Won’t Last Forever”. Liefhebbers van Cooder en Cale mogen deze uitgave onder geen enkel beding aan hun aandacht laten ontsnappen!

Luc Meert

Artiest info
Website  
 

Label: Fandango