THE WAINWRIGHT SISTERS – SONGS IN THE DARK

Ze hebben met Loudon Wainwright III dezelfde vader, maar wel een andere moeder. De 39-jarige Martha Wainwright is de dochter van de in januari 2010 overleden zangeres Kate McGarrigle en de zus van zanger Rufus Wainwright. Lucy Wainwright Roche is de 34-jarige dochter van Suzzy Roche, de jongste van het zustertrio ‘The Roches’. Kunt u nog een beetje volgen, want het boeiende familieverhaal gaat nog even verder.

De twee stiefzussen Martha en Lucy kunnen het professioneel en privé opperbest met elkaar vinden, wat op muzikaal vlak zelfs tot een nauwe samenwerking heeft geleid. Onder de naam ‘The Wainwright Sisters’ hebben beiden nu namelijk een album op de markt gebracht onder de titel “Songs In The Dark”. Daarop staan 16 liedjes waarmee ze zijn opgegroeid, songs die variëren van country- en folkklassiekers tot eenvoudige slaap- en wiegeliedjes die hun respectieve moeders voor hen als kind hebben gezongen.

Het gaat dus uitsluitend om coverversies van deze stokoude deuntjes, liedjes die ze graag in een moderner kleedje hebben gestoken om voor de volgende generaties gezongen te worden. Uit de manier waarop deze nostalgische liedjes door beide zangeressen worden gebracht kan de luisteraar overduidelijk hun liefde afleiden voor de songs, maar ook voor hun moeders.

Twee van de bekendste nummers op deze plaat zijn coverversies van het liedje “El Condor Pasa” van ‘Simon & Garfunkel’, dat ze enkel begeleid door akoestische gitaar in harmonieuze samenzang brengen, en van de song “Our Mother The Mountain” van Townes Van Zandt. De zorgeloze kindertijd wordt herbeleefd door Martha en Lucy Wainwright via liedjes als “Prairie Lullaby”, “Hobo’s Lullaby”, “Lullaby For A Doll” en “Russian Lullaby”.

Maar ‘The Wainwright Sisters’ schitteren ook met folksongs als “Runs In The Family”, “Screaming Issue”, “End Of The Rainbow”, “Dusty Skies” en “All The Pretty Horses”, liedjes waarvan er enkele eertijds door hun ouders werden gecomponeerd of die al bekend waren van artiesten als Woody Guthrie en Jimmie Rogers.

Of beide vrouwen van plan zijn om hun muzikale carrières ook in de toekomst parellel te laten lopen is niet duidelijk en we weten dus niet echt of er een nieuw duo à la ‘Kate & Ann McGarrigle’ zal geboren worden uit deze samenwerking. Wat we hier echter wel kunnen stellen is dat deze plaat een echt ‘labour of love’ is geworden van twee nostalgisch terugblikkende dochters van éénzelfde vader.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: MapleMusic Recordings
Distr.: [PIAS]