KINKY FRIEDMAN – THE LONELIEST MAN I EVER MET

’Kinky Friedman’ is de artiestennaam waaronder de 71-jarige Richard Samet Friedman naar buiten treedt. Hij is een Joods-Amerikaanse countryzanger, songschrijver, romanschrijver, humorist en columnist. Bovendien was hij als democraat ook politiek actief door zijn kandidatuur voor het gouverneurschap van Texas in 2006, waarbij hij op een vierde plaats strandde.

Dat hij voor zijn werk als muzikant niet gespeend is van enige zin voor humor, satire en cynisme blijkt uit enkele songtitels die we op zijn recentste nieuwe plaat “The Loneliest Man I Ever Met” kunnen terugvinden. Of wat had u anders gedacht van “My Shit Fucked Up”, “Bloody Mary Morning”, “A Nightingale Sang In Berkley Square” of het van Tom Waits gecoverde nummer “A Christmas Card From A Hooker In Minneapolis” (zie live video met een heel lange en grappige intro).

De muzikale loopbaan van Kinky Friedman begon in 1966 toen hij een eerste groepje oprichtte dat de toen ook al grappige naam ‘King Arthur & The Carrots’ kreeg. Daarna volgde een tweede band die ‘Kinky Friedman And The Texas Jewboys’ heette, daarmee verwijzend naar zijn Joodse afkomst. Het muziekgenre waarin hij zich van begin af aan heeft thuis gevoeld is country en country & western. In 1974 verscheen zijn allereerste soloalbum “Kinky Friedman” en in de daaropvolgende platen liet hij zijn gevoel voor humor en tekstuele spitsvondigheid telkens opnieuw blijken met songtitels als “How Can I Tell You I Love You (When You’re Sitting On My Face)” en “They Ain’t Making Jews Like Jesus Anymore” of zijn hommage aan de slachtoffers van de ‘Holocaust’ in “Ride ‘Em Jewboy”.

Maar dat is dezer dagen alleen maar goedbedoelde informatie voor de geschiedenisboeken, want we willen het hier vooral hebben over “The Loneliest Man I Ever Met”, zijn nieuwste, vijftiende plaat met twaalf nummers waarvan we hierboven al enkele titels hebben meegegeven. De hele plaat duurt amper 35 minuten, wat duidt op liedjes die met moeite de 3 minuten duurtijd volmaken.

Openingstrack “Bloody Mary Morning” brengt Kinky Friedman hier samen met zijn goede vriend Willie Nelson, die dit nummer schreef en zelf voor het eerst opnam op zijn plaat “Phases And Stages” in 1970 en het ook een plaats gaf op de soundtrack van de film “Honeysuckle Rose” uit 1980, waarin Willie Nelson zelf een hoofdrol speelde. Daarna volgt de gecoverde song “A Christmas Card From A Hooker In Minneapolis” die Tom Waits origineel opnam op zijn album “Blue Valentine” uit 1978.

De albumtiteltrack “I’m The Loneliest Man I Ever Met” is een eigen nummer van Kinky Friedman, net als de intimistische ballad “Lady Yesterday”. Maar de meeste songs op deze plaat zijn liedjes van andere singer-songwriters uit de countrywereld, mensen waar hij zelf altijd heeft naar opgekeken en nummers die hij op deze cd van een eigen bewerking heeft voorzien.

“My Shits Fucked Up” is een song van Warren Zevon uit diens cd “Life ‘ll Kill Ya” uit 2000. “Lonesome, On’ry And Mean” was het album uit 1973 van Waylon Jennings waaruit de song “Freedom To Stay” werd geselecteerd voor dit album. Ook het van Guy Clark gekende, maar door Kinky Friedman zelf geschreven nummer “Wild Man From Borneo” staat op deze cd, net als “Mama’s Hungry Eyes” dat uit het rijke songrepertoire van Merle Haggard werd gekozen.

Het album “The Fabulous Johnny Cash” uit 1958 leverde het nummer “Pickin’ Time” op en ook het door Johnny Cash gezongen en door Bob Dylan gecomponeerde “Girl From The North Country” mocht op dit tribute-album van Kinky Friedman niet ontbreken. Uit de in 1959 in de filmzalen verschenen prent “Paint Your Wagon” herinnert iedere muziekliefhebber zich het schitterende “Wandrin’ Star” dat Lee Marvin op onnavolgbare wijze zong. Kinky Friedman doet dit nummer hier op indrukwekkende wijze over, net vooraleer af te sluiten met “A Nightingale Sang In Berkley Square”, de traditional die u misschien wel kent in de versies van o.a. Vera Lynn, Nat King Cole, Frank Sinatra, Rod Stewart of Harry Connick Jr.

Hoeft het nog gezegd te worden dat het na een relatieve stilte van bijna 39 jaar verschenen tribute-album “The Loneliest Man I Ever Met” van Kinky Friedman verplichte voer is voor iedereen die iets wil bijleren over de geschiedenis van het betere singer-songwriterwerk gedurende de voorbije vijf decennia. Als 71-jarige performer maakt hij misschien zelf al een beetje deel uit van die geschiedenis, zij het dan als levende legende.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Avenue A Records
Distr.: V2

video