GOSPELBEACH – PACIFIC SURF LINE

De groep ‘Beachwood Sparks’ kennen we al sinds zo’n vijftien jaartjes als een in de schaduw van het succes opererende alt.country-formatie uit Los Angeles. Hun leadzanger Brent Rademacher en drummer Tom Sanford namen onlangs het initiatief tot de oprichting van een nieuwe band die de naam ‘GospelbeacH’ kreeg.

Voor het gitaarspel werd een beroep gedaan op Neal Casal (ex ‘Ryan Adams And The Cardinals’ en ook lid van ‘Beachwood Sparks’) en Jason Soda (ex lid van de Californische rockgroep ‘Everest’) en Kip Boardman werd aangezocht om voor basgitaar te zorgen. Het vijftal ging een aantal weken samenzitten om nummers te schrijven en die noeste arbeid leverde uiteindelijk tien songs op die ze in de studio gingen opnemen voor de debuutplaat “Pacific Surf Line”.

De songs op deze cd variëren van country over folk tot pop en rock. Het is vooral een optimistische en complexvrije sound die dit kwintet op deze plaat heeft verzameld, waarschijnlijk ruim geïnspireerd door de warmte uitstralende zon die haast altijd over de Californische stranden zit te schijnen. De ‘Beach Boys’-achtige harmony vocals samenzang die ‘GospelbeacH’ hier presenteert, lijkt ook uitsluitend voor dit soort muziek geschikt te zijn.

Openingstrack “California Steamer” is daarbij al meteen een representatief nummer voor deze plaat en het daarop volgende “Sunshine Skyway” (zie video) lijkt ons zeer geschikt om ons als single door de koude Europese wintermaanden te loodsen. De door de seventies geïnspireerde folkrocknummers volgen elkaar in sneltreintempo op en gaan er bij de luisteraars in als zoete broodjes.

Dat het werk van ‘GospelbeacH’ op dit album “Pacific Surf Line” zou vergeleken worden met die andere legendarische Californische band ‘The Grateful Dead’ stond in de sterren geschreven. Die erfenis van de betreurde Jerry Garcia en zijn folkrockgroep hoeft trouwens helemaal niet zwaar door te wegen op dit vijftal muziekveteranen van ‘GospelbeacH’.

Ze weten zich wonderwel van hun taak te kwijten in songs als “Your Freedom”, het à la ‘Ramones’ rockende “Mick Jones”, het heerlijk samen gezongen surfnummer “Come Down”, het bluesy slotnummer “Damsel In Distress” en de optimistische aard van dit muzikale vriendenclubje perfect onderlijnende song “Out Of My Mind (On Cope And Reed)”.

Tot slot willen we ook nog een pluim steken op de hoed van tekenaar William Stout die voor één van de mooiste platenhoezen van het jaar heeft gezorgd met de trein en de vijf bandleden die op de legendarische spoorlijn ‘Pacific Surfliner’ van San Luis Obispo naar San Diego reizen langs de stranden van de Zuid-Californische kust. ‘Good vibrations guaranteed’ zouden we samenvattend over dit eerste plaatje van ‘GospelbeacH’ kunnen besluiten. Nog een tequila graag, waarvoor dank!

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: AliveNaturalsound Records
Distr.: Sonic RendezVous

video