DAVE GAHAN & SOULSAVERS – ANGELS & GHOSTS

‘Soulsavers’ is de naam van een Engels producersteam, bestaande uit Rich Machin en Ian Glover. In hun muziek vermengen ze elektronica met pop, rock, gospel, soul en country. Hun eerste plaat was “Tough Guys Don’t Dance” in 2003. Voor de zangpartijen op hun vijf albums nodigden ze telkens als gastvocalist een bekende leadzanger uit.

Zo mocht de kreunende stem van de Amerikaanse rockzanger en songschrijver Mark Lanegan van de grungeformatie ‘Screaming Trees’ de nummers inzingen op het album “It’s Not How Far You Fall, It’s The Way You Land” in 2007 en op “Broken” uit 2009. Voor twee andere albums werd de flamboyante ‘Depeche Mode’-zanger Dave Gahan in de studio gehaald. Dat was het geval voor de cd “The Light The Dead Sea” in 2012 en ook voor de allernieuwste plaat “Angels & Ghosts” die net op de markt is verschenen.

Zowel Mark Lanegan als Dave Gahan beschikken over een zeer kenmerkende baritonstem die heel goed past bij de songs van ‘Soulsavers’. De 53-jarige Dave Gahan schreef eveneens mee aan de teksten van de negen tracks op “Angels & Ghosts”, stuk voor stuk intrigerende popsongs met veel aandacht voor inhoud, melodie en ritme. “All Of This And Nothing” is meteen ook de eerste single uit deze cd en de openingstrack van het album “Shine” (zie video) lijkt de gedoodverfde opvolger te zullen gaan worden.

Wij zijn vooral onder de indruk gekomen van de in een blues- en jazzkleedje gestoken ballad “You Owe Me” en ook “Tempted” bekoort omwille van de ingetogen zangpartij en de begeleidende gitaarklanken. Erg sterk is ook de knap gezongen, sobere piano- en strijkersballad “One Thing” en het al net zo intrigerend mooi en fragiel gezongen nummer “Lately”. Het klassieke epos “The Last Time” en het afsluitende nummer “My Sun” vormen tot slot de spreekwoordelijke kers op de taart.

De door het harde leven getekende Dave Gahan herstelde in de voorbije 20 jaar van een zware heroïneverslaving, een hartaanval in 1993, een zelfmoordpoging in 1995, een overdosis in 1996 en een tumor op de blaas in 2009. Dit alles leverde hem de bijnaam ‘de kat’ op, waardoor hij nog enkele levens tegoed heeft. Ondanks alles ziet hij er anno 2015 behoorlijk scherp en gedreven uit, iets wat hij in de songs op “Angels & Ghosts” tot uiting kan laten komen.

De algemene teneur van deze plaat is in duisternis verpakte schoonheid met intimistisch zangwerk van de krachtige en toch breekbare croonerstem van Dave Gahan. Deze vijfde plaat van ‘Dave Gahan & Soulsavers’ is alweer een extra pareltje aan de kroon van dit producersduo dat kwaliteit overduidelijk boven kwantiteit klasseert. Het is een album dat bij elke beluistering beter blijft klinken en songs die zich langzaam maar zeker in je muzikale geheugen zullen gaan nestelen. De elektronica van de vroegere albums maakte meer en meer plaats voor gospel, blues en Americana en dat kan ons alleen maar verheugen. Het aanschaffen van “Angels & Ghosts” is wat ons betreft dan ook een oprechte aanrader.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
   

Label: Columbia Records
Distr.: Sony Music

video