THE BUSH LEAGUE - DIDN’T SEE THIS COMING

Het uit 2012 daterende “Can Of Gas & A Match” werd hier ten huize op applaus onthaald. Met hun diep in die soulvolle Hill Country Blues gewortelde sound sloten wij The Bush League direct in onze armen. De groep, in 2007 opgericht door de dynamische zanger JohnJason Cecil en bassist Royce Folks heeft door de jaren heen en na ettelijke optredens zo hun eigen sound weten te ontwikkelen. Die invloeden die na al die jaren insijpelden kun je ontwaren als Rock, Soul en Funk maar steeds met diep respect voor de traditionele Blues. Het is zo een typische groep die je niet wat weinig graag live aan het werk zou zien. Bij mijn weten hebben ze nog nooit in Europa opgetreden. In afwachting van die primeur kunnen de fans zich alvast opwarmen met hun nieuwste release “Didn’t See This Coming”.

Het betreft hier een live opname in een nieuwe bezetting want naast de JohnJason en Royce vervoegden nu Brad Moss en Michael Burgess op gitaar en Wynton Davis op drums, de band. Het is een weergave van hun concert dat ze speelden op 28 februari 2015 in Richmond, Virginia in de Sound of Music Recording Studios. Een thuismatch bij wijze van spreken en hun eerste optreden na terugkomst van hun deelname aan de International Blues Challenge in Memphis.

Voor de gelegenheid werd beroep gedaan op twee bevriende artiesten, de uitstekende zangeres Shelly Thiss (The Mike Lucci Band) en de dito bluesharpspeler Pete "The Kidd" Turpin. De sound blijft , gelukkig, overheersend rauw en authentiek maar lijkt hier en daar wat bijgeschaafd in vergelijking met de voorgaande plaat. Van de acht nummers zijn er zes eigen nummers, hetzij van de huidige , hetzij van de vorige bezetting. Twee covers , waaronder een schitterende versie van het soulvolle Bluesnummer “Tramp” van Lowell Fullson, op de hoes als Fulsom vermeld en Jimmy McCracklin en een briljante versie van Muddy Waters’ “Mannish Boy” als afsluiter.

De opener “Hearse” is er direct knal op. De stuwende bas van Folks, JohnJason vocaal op zijn best en schitterend gitaarwerk van Burgess en Moss. Nochtans hebben we de indruk dat de man die de PA bediende nog niet bij de les was. De uitstekende gitaarsolo lijkt wat weg te deemsteren in de totaalsound en dat is jammer te noemen want die is best indrukwekkend te noemen! Het lijkt gelukkig wat bijgesteld in het hierop volgende “Show You Off”, een typsiche Bush League song die gestaag groeit en waar je zo voor je de bezwete JohnJay het publiek ziet bespelen. De gitaarsolo komt hier al beter uit de verf. Het aangehaalde “Tramp” lijkt op het eerste gehoor een wat vreemde eend in de bijt maar het vocale duel, of beter gezegd debat, tussen JohnJay en gaste Shelly Thiss is boeiend op dit meer dan tien minuten durende nummer. De hele plaat haalt trouwens meer dan een uur aan puur luisterplezier!

Het fantastische “Gimme My Money” heeft wat weg van “I’ve Been Loving You Too Long”van Otis Redding en dat is uiteraard als serieus compliment bedoeld. Bij aanvang van “Can Of Gas & A Match” klinkt er terecht herkenningsapplaus uit de zaal. Dit nummer blijft uiteraard een klepper van jewelste. JohnJay, een kolos van een vent maar uiterst sympathiek is een fantastische zanger en zijn soulvolle stem in combinatie met die wild uithalende gitaar is om van et smullen. Als het nummer dan halverwege lijkt uit te faden om daarna weer boogiënd te ontploffen, is het stijgend enthousiasme in de zaal zo voelbaar. Het funky “Frysumfish” weet ons minder te imponeren alhoewel er ook serieus van jetje gegeven wordt maar geef ons dan toch maar “Kick Up Yo Heels” een , zeg maar Rock ‘n’ Roll boogie met een paar verschroeiende gitaarsolo’s erin en een JohnJay op zijn best.

Afsluiter is het aangehaalde “Mannish Boy” dat uitgesponnen wordt tot haast dertien minuten maar geen enkele seconde verveelt. De bijzonder fraaie bijdrage op harmonica van Turpin, de, alweer, indrukwekkende gitaarsolo’s…het maakt dat deze jam blijft boeien van begin tot einde. “Didn’t See This Coming” is een bijzonder fraai album van een begeesterende band waar we enkel een lichte bedenking hebben bij de kwaliteit van de geluidsopname. Laat dit echter geen belet zijn om deze schijf aan te schaffen. Het zweet druipt bij wijze van spreke uit de luidsprekers en de plaat zal gegarandeerd een trouwe metgezel zijn op onze volgende autotrips. Ramen naar beneden en geluidsvolume helemaal open en daarna bij terugkomst onderuit gezakt in de zetel met een Chimay Bleu binnen handbereik…

Luc Meert

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
THE BUSH LEAGUE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

itunes

video