MICHAEL VAN MERWYK & BLUESOUL - NEW SHOES

De uit Duitsland afkomstige Michael Va Merwyk & Bluesoul zijn op zijn zachtst uitgedrukt bezige bijtjes. Alhoewel hij jarenlang muziek als een aardige bijkomstigheid beschouwde komen de laatste jaren met de regelmaat van een klok releases van hem op de markt. In 2009 was er het debuut van Michael :“Catching Rain”, twee jaar later startte hij met de band Bluesoul die verder bestaat uit Jochen 'Skinny Joe' Bens (guitars, ukulele, mandolin, Dorbro, background vocals), Olli Gee (bass) en Bernhard Weichinger (drums, percussion) Michael zelf staat in voor leadvocals, lap steel, guitars, en Dobro. Hun eerste plaat kwam er in 2013 met “New Road” waarmee ze zich defintief op de kaart wisten te zetten bij de Duitse bluesliefhebbers en hun land mochten vertegenwoordigen op de Internationale blues Challenge in Memphis waar ze trouwens de tweede plaats wisten te behalen!

In 2014 waren er niet minder dan 3 releases van Van Merwyk: “Darkest Night” met Christian Dozzler, “Upclose And Personal” met Larry Garner en de EP “Ease My Pain” met Bluesoul. En nu hebben we dus de recentste uitgave met Bluesoul: “New Shoes”. Deze plaat kenmerkt zich weer met de schitterende stem van Michael en zijn flitsend snarenspel , denk aan Johnny Guitar Watson maar evenzeer gevoelig uithalend als een Luther Allison. De plaat als geheel is een mengeling van wat funk, soul, roots en blues. Echter worden we een paar maal muzikaal emotioneel van het een naar het andere geschud en daar wil het schoentje wel eens nijpen. Er staan een paar fantastische Bluesnummers op maar evenzeer zal je er een eerder melige song op aantreffen waarvoor bluespuristen hun neus wel eens zouden durven voor ophalen.

Legaal downloaden zal voor hun de boodschap zijn want de machtig boogie Bluesrocker en opener “Won’t Get Any Better” zal zeker en vast indruk maken. De slide en diepe, warme stem van Michael zijn indrukwekkend en de band laat hun rijkelijk talent horen. Het is bijzonder hierna het melige doch wel lyrische “Warm” te horen , hoe groot kan het verschil zijn mijmeren we. Zeker als daarna het haast zelfde contrast nog eens wordt overgedaan wanneer het bijzonder fijne “Happy Man”, ingehouden Bluesrock, en het heerlijke titelnummer met alweer schitterend slidewerk zich laten bewonderen. Tussen deze twee aanraders zit dat het lichte “Lullaby” geprangd. Er is op zich niets mis mee met die zachtere aanpak echter lijken ze wel op een andere plaat thuis te horen.

Een muzikaal en gewaagd, doch uitermate geslaagd, experiment noteerden we bij “Desire”. Het lang uitgesponnen, maar nergens vervelende nummer herbergt onderhuidse knipoogjes naar pakweg Chris Rea maar evenzeer respectvolle buigingen naar de oude Bluesmeesters. Nog zwaar onder de indruk worden we daarna geconfronteerd met het nog geen twee minuten durende “Lonely Days”. De Caribische ritmes van de song deden ons zowaar aan Coco Jr en zijn Dinky Toys denken waarbij we snel onze derde vreemde eend in de bijt noteerden.

Het absolute hoogtepunt van de plaat situeert zich bij “Ain’t No Use”. Het is tevens het met meer dan zeven minuten het langste nummer en is geniaal van structuur en opbouw. Het begint met akoestische gitaarklanken, vloeit vlotjes over in meer Southern Rock en ontaardt in een sublieme gitaarsolo. Dit is het soort songs waar we nooit genoeg van krijgen. De afsluiter van dienst is het op in toom gehouden slide drijvende, haast a capella gezongen “Leaving” waarvoor we ook al op het randje van onze stoel gingen zitten. Wij hebben er het raden naar of Michael Van Merwyk & Bluesoul een evenwicht zochten tussen blues en meer popgerichte songs. Maar met elf originele nummers waarvan acht absolute aanraders noteerden we toch “met glans geslaagd” op het eindrapport.

Luc Meert

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
MICHAEL VAN MERWYK & BLUESOUL
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Groove Stew

video