JACQUES STOTZEM - TO RORY - Acoustic Tribute To Rory Gallagher

 

Op het eerste gezicht of gehoor zou je beide rasgitaristen niet aan elkaar koppelen, maar de Belgische gitarist Jacques Stotzem en de Ier Rory Gallagher hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken en dat niet alleen hun vaardigheden op gitaar. Het is dit jaar twintig jaar geleden dat de Ierse gitaarrocker overleed en Jacques Stotzem, die hem nooit is vergeten, wou hem met een instrumentaal huldebetoon eren. In het verleden had Jacques al enkele songs van hem vertolkt, bijvoorbeeld op zijn bejubelde album ‘Catch The Spirit’, waarop hij zijn versie gaf van o.m. ‘Tattoo’d Lady’. Ook op dit akoestisch album herneemt hij deze sprankelende song naast een achttal andere, waaronder één Leadbelly cover. De liefde voor de Ierse bluesrocker dateert al van het jaar 1977 toen Stotzem, toen nog een tiener, - op 6 oktober 1977 precies -, een live concert van Gallagher kon bijwonen in een sportcomplex te Luik. De afstand tussen Verviers en Luik was gemakkelijk te overbruggen, zeker omdat Jacques vroeger al gewonnen was voor de muziek van Rory, toen hij diens plaat ‘Live In Europa’ uit 1972 in handen kreeg.

Evenals Rory Gallagher heeft Stotzem evenzo een dozijn albums uitgebracht en zijn virtuositeit op gitaar leidde ertoe dat hij ver buiten de landsgrenzen als een maestro erkend wordt zodat voor hem zelfs een gitaarmodel ontworpen werd met ‘Jacques Stotzem Signatuur’. Je zou in hem zelfs een Waalse Paco De Lucia kunnen ontwaren, want zijn inleving in de songthema’s is fascinerend, zeker omdat hij zonder de hulp van woord of lyriek de spirit weet op te pikken van Rory’s songs. Ook die gevoeligheid deelt hij met Gallagher die bijv. in een song als het bloedmooie ‘Out On The Western Plain’ een emotionaliteit weet te verweven die je aangrijpt en omhult. En ‘Just The Smile’ met getokkel op het hout verwarmt je als de nagloed van een houtskoolvuurtje.

In zijn songkeuze reikt Stotzem zowel naar de tragere songs als naar de meer rockende zodat de afwisseling in ritmes, energie en groove je meesleept als in het veranderlijk levenswiel van het bestaan aanleunend bij de melancholie in ‘Wheels Within Wheels’. Je ervaart en ondergaat de stemmingswisselingen als het ware vanuit de improviserende composities van Stotzem die steeds dicht bij de geest van het origineel blijft. Tussen het opwindende ‘Moonchild’ en het relaxte dan weer vitale ‘Follow Me’ krijg je aldus een gevoelsbedding die, wanneer omgezet in kleuren, waarschijnlijk het ganse bluesy spectrum zouden bestrijken van een verfijnd fresco. Alleen op ‘Country Mile’ legt Jacques even zijn geliefde Martin gitaar terzijde om naar zijn Suzuki Dobro te grijpen om daarmee slidegewijs de onrustige ziel van Huddie Ledbetter te laten herrijzen. En mocht de geest van Gallagher nog ergens interstellair ronddwalen, hij zou zeker tevreden zijn met deze piëteitsvolle hommage, die bewijst dat de aardbewoners hem nog lang niet zijn vergeten, gitaarvirtuozen inbegrepen.

Marcie

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
JACQUES STOTZEM
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Accoustic Music Records

video