TURNPIKE TROUBADOURS – THE TURNPIKE TROUBADOURS

Tahlequah is een stadje aan de voet van de ‘Ozark Mountains’ in Cherokee County in de Amerikaanse staat Oklahoma. Het is de permanente verblijfplaats van de vijf leden van de countryrockgroep ‘Turnpike Troubadours’, een ‘Red Dirt’-muziek spelende formatie die tien jaar geleden werd opgericht en nu met hun titelloze vierde album “The Turnpike Troubadours” met hun liedjes op plaat naar buiten treden voor de internationale countrymuziek minnende gemeenschap.

De band bestaat uit RC Edwards, Kyle Nix, Ryan Engleman, Evan Felker en Gabe Pearson. Sinds 2007 hebben ze inmiddels al drie platen uitgebracht met debuutalbum “Bossier City” eind 2007, “Diamonds & Gasoline” in 2010 en Goodbye Normal Street” in 2012. Het twaalf songs tellende “The Turnpike Troubadours” zou voor een definitieve doorbraak moeten gaan zorgen.

De behoorlijk luide en swingende nummers “The Bird Hunters” en “The Mercury” waarmee van start wordt gegaan zijn echter niet helemaal representatief voor de rest van de songs op deze plaat. De door pedal steel gedomineerde countryballad “Down Here” en het daarop volgende “Time Of Day” met zijn fiddle-klanken zijn dat al veel meer.

Leadzanger en schrijver van alle eigen nummers op dit album is Evan Felker die voor de songteksten geïnspireerd wordt door de gebeurtenissen in het leven van elke dag, echte dingen die zich voor hebben gedaan, maar ook wel eens geheel uit zijn persoonlijke fantasie ontstane ideeën.

“Ringing In The Year” is een dynamische gitaarrocksong die het sobere en intimistische “A Little Song” voorafgaat, een nummer dat samen met Rhett Miller, de leadzanger en songschrijver van de Texaanse alt.countryformatie ‘Old 97’s’, werd gecomponeerd. Ons favoriete nummer uit deze cd is echter het met fiddle-geluiden op gang geschoten liedje “Long Drive Home” dat u op bijgaande video in een live uitvoering kunt horen en zien. Een ijzersterke nummer twee bij de favoriete tracks is de schitterende countryballad “Fall Out Of Love” waarin de zangkwaliteiten van Evan Felker perfect geëtaleerd worden.

“Easton & Main” is een zeer typische countrysong, net zoals “7 Oaks” een typisch bluegrass- en honky tonk-nummer is. De van ‘Old 97’s’ gecoverde gitaarrocksong “Doreen” begint op eenzelfde wijze als de op speed drijvende begintune van de populaire cowboyserie ‘Bonanza’ in de jaren ’60. Met “Bossier City” wordt in heuse ‘Tex-Mex’-stijl afgesloten op deze zeer aangenaam beluisterbare vierde plaat van ‘Turnpike Troubadours’. Dit nummer was trouwens naast het hierboven reeds eerder vermelde “Easton & Main” ook al te beluisteren op de allereerste plaat uit 2007 van deze formatie.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Bossier City Records / Thirty Tigers
Distr.: Bertus / V2

video