DRIVE-BY TRUCKERS - IT'S GREAT TO BE ALIVE!

 

Drive-By Truckers heeft een lange weg moeten afleggen om te komen waar de band nu is. Een weg die de meeste bands nog steeds moeten gaan, als ze niet op de vleugels van de nieuwste hype kunnen meeliften. Met name in het zuiden van de Verenigde Staten (de bandleden komen zelf uit Georgia en Alabama) is de band uitgegroeid tot een begrip. Vanaf de release van hun debuutalbum was de Amerikaanse pers reeds laaiend enthousiast. De uitgelezen mix van alternatieve country, roots, rock, Americana, blues en punk - ook wel Southern rock genoemd - sloeg duidelijk aan bij het Amerikaanse publiek.

Naar hun grote voorbeelden Lynyrd Skynyrd en the Allman Brothers Band begonnen ook de muzikanten van Drive By Truckers de wereld over te touren met hun muziek. En niet zonder succes. Begin jaren negentig behoorde Drive By Truckers tot de eerste generatie bands die de mogelijkheden van het internet ging benutten en mede daardoor had de band een groep fans aan zich weten te binden. Met een veelvoud aan elektrische gitaren, bas, drums en de traditionele instrumenten mondharmonica en banjo bleek de band live ook aanstekelijk te spelen. De afwisseling op het vocale vlak zorgt voor de broodnodige variatie: afwisselend zanger, zangeres en samenzang.

In 1998 verscheen hun debuutplaat "Gangstabilly" en hun laatste album "English Oceans", hun tiende studioalbum verscheen vorig jaar. Deze jubileumplaat volgt op "Go-Go Boots" dat in 2011 op de markt is verschenen. Hun gloriejaren kende de groep vanaf 2001 toen ze singer-songwriter Jason Isbell aan de microfoon lieten plaatsnemen en nummers lieten componeren. Diens toenmalige echtgenote Shonna Tucker nam de rol van bassiste in de band voor haar rekening. Na vijf jaar verliet Jason Isbell zijn vrouw en de band en ging hij op zoek naar een succesvolle solocarrière. Drive-By Truckers besloot echter om ongestoord verder te doen met dat waar ze goed in zijn en waarin ze zich ondertussen een stevige reputatie hadden opgebouwd, namelijk het brengen van alt.country- en rockmuziek.

Na het vertrek van zanger en liedjesschrijver Jason Isbell blijken ook de andere muzikanten uitstekende songs te kunnen schrijven. De hoofdmoot van het repertoire blijft natuurlijk Patterson Hood en Mike Cooley, twee mannen, met ieder hun eigen stijl. Patterson Hood is een forse kerel met een zwarte baard en een stemgeluid dat herinneringen oproept aan de doorleefde tenoren van Neil Young en Kurt Cobain. De andere, Mike Cooley, kunnen we best omschrijven als iemand met het uiterlijk van Gram Parsons, gecombineerd met een schuurpapierstem.

Na twee succesvolle samenwerkingen op de comebackplaat "The Scene Of The Crime" van Betty La Vette en op "Potato Hole" van de legendarische organist Booker T. Jones, besloot de band om zich nog eens volledig te smijten op het realiseren van eigen albums. De cd’s "The Big To Do" uit 2010 en "Go-Go Boots" uit 2011 waren het tastbare resultaat van deze hernieuwde intensifiëring. Het vorige album "English Oceans" was het eerste zonder bassiste Shonna Tucker die eind 2011 de groep had verlaten en in 2012 vervangen werd door Matt Patton. Brad Morgan speelt sinds 1999 in de huidige bezetting op drums, terwijl Jay Gonzalez sinds 2008 de keyboards voor zijn rekening neemt.

Voordat Drive-By Truckers hun elfde studioplaat op ons loslaten, is er nu het livealbum "It's Great To Be Alive". Een vette kluif als je het ons vraagt, want de plaat laat maar liefst vijfendertig songs tellen, tenminste als je voor de luxeversie gaat. De normale versie telt dertien songs. Voorheen verschenen ook twee andere livealbums "Alabama Ass Whuppin" in 2000 en "Live from Austin, TX" in 2009. Het nieuwe album werd opgenomen gedurende drie avonden in het historische Fillmore Auditorium in San Francisco en bestrijkt de volledige carrière van Drive-By Truckers. Er is zelfs plaats voor "Runaway Train", een nummer van Adam's House Cat, de band waarin Cooley en Hood zaten voor ze Drive-By Truckers oprichtten. Het nummer verscheen nog niet eerder op plaat omdat de band splitte vooraleer het nummer uitkwam.

Uiteraard staan er ook live versies op van nummers op van hun laatste album "English Oceans" zoals een epische versie van "Grand Canyon", een ode aan de vele jaren met de band mee op tournee gaande Craig Lieske die in januari 2013 plots was overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Het is een emotioneel 13 minuten tellend eerbetoon aan een goede vriend die er jammer genoeg niet meer bij kan zijn en het is ook het ultieme bewijs dat de heren van Drive-By Truckers het hart na al die jaren nog altijd op de juiste plaats hebben zitten. De sound van Drive-By Truckers blijft geënt op hetgeen ze al sinds hun ontstaan in 1996 brengen - om bij hun laatste album te blijven - stevige rockmuziek zoals in "Shit Shots Count", die afgewisseld wordt met wat rustigere alt.countryrocksongs als in "Primer Coat". Wat kunnen we u nog vertellen over deze tracks? Een interessant weetje is dat Patterson Hood gecomponeerde nummer "Pauline Hawkins" gebaseerd is op de roman 'The Free' van Willy Vlautin, de geweldige zanger van de bevriende alt.countryformatie ‘Richmond Fontaine’ uit Portland, Oregon. Naast deze songs uit "English Oceans" is er natuurlijk ook plaats voor DBT klassiekers als "Marry Me" (uit Decoration day), om er maar ééntje te noemen. Hieronder kan je het nummer "Birthday Boy" horen, het antwoord van Drive-By Truckers op Bobby Gentry's Fancy uit 1969

Loeiers van rocksongs staan broederlijk naast de beste country in jaren, hartverscheurende verhalen worden afgelost door fraaie portretten en zoete herinneringen, en toch komen de vijfendertig songs op deze plaat naar voren als één geheel en wie een optreden van deze band onderging, weet al lang dat dit een unieke belevenis is. Dit live-materiaal is dan ook een waardevolle aanvulling op het reeds fraaie oeuvre en verplichte aanschaf voor de fijnproever.

 

 

DELUXE TRACKLIST:

Lookout Mountain 4:51
Where the Devil Don't Stay 4:52
Sink Hole 5:22
Made Up English Oceans 5:16
The Righteous Path 5:15
Women Without Whiskey 4:31
The Living Bubba 6:24
Primer Coat 4:19
Mercy Buckets 5:26
Marry Me 5:46
Tornadoes 5:23
Sounds Better in the Song 5:10
Used to Be a Cop
Shit Shots Count 4:06
Runaway Train 5:35
A Ghost to Most 4:57
Goode's Field Road 7:35
Uncle Frank 5:13
Putting People on the Moon 7:17
First Air of Autumn 3:35
Box of Spiders 7:47
When the Pin Hits the Shell 3:57
A World of Hurt 7:42
Get Downtown 3:24
Ronnie and Neil 5:03
Gravity's Gone 3:35
Pauline Hawkins 6:26
Birthday Boy 3:32
Girls Who Smoke 4:30
Three Dimes Down 2:53
Hell No, I Ain't Happy 8:10
Shut Up and Get on the Plane 5:24
Angels and Fuselage 5:15
Zip City 7:53
Grand Canyon 13:08

Artiest info
Website  
 

Label: ATO
Distr.: PIAS

video