ROLANDO BRUNO – BAILAZO

 

“ Cumbia Fuzz Garage Psych & Wild Tropical Dance Craze Sensation from Buenos Aires, Argentina… “

Rolando Bruno is een muzikant uit Argentinië, die in 2005 in Buenos Aires zijn carrière startte als gitarist van Los Peyotes. Na hun split gaat Bruno als een one man band onder naam Rolando Bruno Y Su Orquesta MIDI solo verder en mixt hij op computer oude Cumbia hits en rariteiten tot Garage Beat Dance Monsters. Momenteel schrijft hij al zijn nummers zelf en neemt hij ze met gastmuzikanten op. Bruno mixt diverse stijlen tot (wat hij zelf definieert als) ‘Psychedelic Latino Cumbia Garage’; waarbij Cumbia, Oosterse melodieën en Westerse rock elkaar treffen en tot dansmuziek versmelten.

[Cumbia is een Colombiaanse muziek- en dansstijl die bestaat uit een mengeling van Spaanse muziek en Afrikaanse muziek, die door slaven werd meegebracht. Cumbia is complexe, ritmische muziek die ontstond aan de Colombiaanse Atlantische kust. Oorspronkelijk bestond cumbia alleen uit percussie en zang. Moderne groepen gebruiken tegenwoordig echter ook blaasinstrumenten (saxofoons, trompetten, trombones) en keyboard.
De cumbia kreeg vaste voet aan de grond in de jaren veertig van de 20e eeuw toen de muziek zich verspreidde van het platteland naar de stad. Onder invloed van samba, bigband en porro ontwikkelde de muziek zich tot zijn huidige vorm. Artiesten als Lucho Bermudez verfijnden de muziekstijl die in de jaren vijftig zijn hoogtepunt beleefde. De cumbia verspreidde zich door artiesten als La Sonora Dinamita naar Mexico waar de stijl ook nog steeds populair is. /nvdr.]

“Bailazo” is  het nieuwe album van Rolando Bruno, dat in de studio ‘Estudui7’ in Buenos Aires onder leiding van Miguel Mactas opgenomen werd en, dat door Voodoo Rhythm Records uit Zwitserland uitgebracht werd. Wij zijn benieuwd te horen wat er dit keer door de mixer van Bruno gaat. Hij voorspelt ons muziek, die je terug mee neemt naar eind jaren ’60. Op het album staan elf eigen nummers en de party begint met ”El Brujito Ramon” en de instrumental ”Eclipse Boliviano”. Beide nummers zijn een amalgaam van dansbare Cumbia, Turkse en psychedelische invloeden. Bruno gaat daarna nog even aanstekelig verder met ”Fiesta Trashera” en ”Thai Cumbia” waarin hij heel geslaagd Aziatische (lees Thaise) muziek en psychedelische rock verwerkt. O.w.v. de percussie en het aanstekelige, is “Thai Cumbia” mijn keuze op het album! ”Supermercado Chino” is ook een (korte) instrumental, gevolgd door ”Deportacion”, dat ook weer opgesmukt is met invloeden van hier. Daarna volgt er nog meer uistekend dansbaars met ”Tortuguita Marina”, ”Mi Cholita” en ”Falafel King”. Vooral in deze laatste track proef je opnieuw het Oosten en waan je jezelf in de soeks, waar de aroma’s van de kruiden en de Oosterse mystiek de lucht vullen. Bruno sluit zijn album af met ”Viento”  en ”Soy De Sagitario”, waar mee hij nog een laatste keer ten dans uitnodigt.

Wil je de dansvloer op of een feestje bouwen, dan is Rolando Bruno de man die je zoekt en “Bailazo” het album dat je dan zeker moet draaien. Cumbia, de dansmuziek uit Columbia, daar is het waar het hier allemaal om draait. "Bailazo" van Rolando Bruno bevat elf swingende dansbare cumbia nummers, die ik iedere liefhebber van dit genre absoluut kan aanraden. Laat je gerust even gaan zou ik durven zeggen! Rolando Bruno tourt wereldwijd en zal na Spanje en Duitsland ook op 07/11/15 @ KAFFE ‘t HOFF, MIDDELBURG (NL) en 08/11/15 @ AMSTERDAM (NL)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 1”El Brujito Ramon” - 2”Eclipse Boliviano” - 3”Fiesta Trashera” - 4”Thai Cumbia” - 5”Supermercado Chino” - 6”Deportacion” - 7”Tortuguita Marina” - 8”Mi Cholita” - 9”Falafel King” - 10”Viento” - 11”Soy De Sagitario” – Songs by Rolando Bruno

Album Line-up:
Rolando Bruno: guitar
?

Discography:
2015 - Bailazo
2014 - En Vivo En Lokal, Zurich
2013 - Cumbia Reaction, Y Su Orquesta MIDI
2012 - Rolando Bruno Y Su Orquesta MIDI - EP

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Voodoo Rhythm Records

video