LYNN JACKSON – SONGS OF RAIN, SNOW AND REMEMBERING

Elf jaar na de release van haar debuutplaat “Night Songs” komt de Canadese zangeres en songschrijfster Lynn Jackson uit Kitchener, Ontario met haar achtste soloplaat op de proppen. De albumtitel “Songs Of Rain, Snow And Remembering” laat vermoeden dat we een plaat zullen krijgen die vol staat met liedjes over droefheid, somberheid en nostalgische terugblikken op het verleden.

Deels is dat een correcte veronderstelling, maar er zit zeker ook een behoorlijke portie positivisme en hoop in de songs verwerkt. Opener “Sky Looks Like Rain” vertoont wel al die vernoemde kenmerken, maar in het daarop volgende “Young” geeft Lynn Jackson toch de boodschap mee om niet teveel terug te kijken op wat er is gebeurd, maar eerder vooruit te blikken op hoe je intenser van de toekomst zult kunnen genieten.

Haar vorige plaat “The Acoustic Sessions”, die ze in 2014 samen met Chris Boyne uitbracht, werd geproduceerd door Norman Blake, de zanger en componist van de Schotse pop- en folkgroep ‘Teenage Fanclub’. Hij zat ook achter de knoppen in de opnamestudio voor deze nieuwe plaat van Lynn Jackson.

Zij speelt zelf op akoestische gitaar in de begeleiding bij haar liedjes en voor de opname van dit album werden pianist Arun Paul, cellist Nick Storring, gitaristen Joe Dunn en Brent Hagerman, bassist Scott Fitzpatrick en harmoniumspeler en backing vocalist Chris Boyne in de studio gehaald voor bijkomende instrumentatie.

De emotievolle pianoballad “Long Winter” is de eerste song die ons bij het nekvel weet te grijpen. Dat Lynn Jackson veel belang hecht aan de liedjesteksten hoeven we eigenlijk niet meer te vermelden. U kunt daarvoor misschien beter kijken en luisteren naar het nummer “Riding Out The Storm” dat we op bijgaande video hebben meegegeven.

Haar in de vakpers gecreëerde titel als vrouwelijke versie van Bob Dylan of Leonard Cohen verdient ze dan ook ten volle, luister daarvoor maar eens naar “Next Best Thing”, pianoballad “Ribbons” met knap werk op cello, het intrigerende “Flying” en “Mine Alone” of de twee slotnummers “Winter Sun” en “Water & Glass”.

Voor deze achtste plaat koos Lynn Jackson er voor om één nummer van een andere folkartiest te coveren. Dat werd de song “Rake” uit het repertoire van de legendarische Townes Van Zandt en voor het eerst terug te vinden op diens album “Be Here To Love Me” uit 1971. Om vrolijk van te worden moet je niet naar “Songs Of Rain, Snow And Remembering” luisteren, maar als je een liefhebber bent van mooi vertelde verhalen op een melodieus bedje van piano- en cellomuziek, dan kunnen we deze nieuwe plaat van Lynn Jackson zeker heel warm bij u aanbevelen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Busted Flat Records

video