PETE BERWICK – THE LEGEND OF TYLER DOOHAN … AND OTHER TALES OF VICTORY AND DEFEAT

Op zijn website omschrijft Pete Berwick uit Lakemoor, Illinois zichzelf als een ‘cowpunk’-pionier, muzikant, auteur, acteur en komiek, maar ook als boekenverzamelaar, avonturier, amateurbokser en notoir bier- en whiskydrinker.

Wij kennen hem achter voornamelijk als zanger en songschrijver en mochten hem bij ‘Rootstime’ in die hoedanigheid al recenseren voor zijn vorige platen “Ain’t No Train Outta Nashville” uit 2007, “Just Another Day In Hell” uit 2009 en “Give It Time” uit 2010. In al die besprekingen werd er verwezen naar gelijkenissen van Pete Berwick met Johnny Cash, Bob Dylan, Steve Earle en punker Johnny Rotten.

Ook op zijn zesde soloplaat “The Legend Of Tyler Doohan … And Other Tales Of Victory And Defeat” is die rauwe, door alcohol hees geworden stem en dito ‘who cares’-attitude nog steeds aanwezig in het pure punknummer “She’s Too Wild For Me”.

Toch staan er tussen de dertien eigen composities op deze plaat ook een aantal zeer knappe ballads met o.a. het schitterende “The Proof Is In The Whiskey”, het even mooie “Cried My Last Tear” (zie akoestische live-versie op video), het introverte “Check-Out Time”, het sobere “Wait”, het aan Tom Waits herinnerende “Small Town Blues” en het net zo knappe slotnummer “Everything’s Waiting”.

Voor de meer naar countryrock en folk neigende tracks verwijzen we graag naar de albumtiteltrack “The Legend Of Tyler Doohan”, “Ain’t Goin’ Back To Memphis”, “Are You Sure I’m What You Want”, “Let Your Heart Cry Out”, “Keep Your Socks On And Don’t Look Down” en “See You In Hell”.

Pete Berwick draait al zo’n 35 jaar mee in de muziekscène en zal waarschijnlijk niet meer zitten te wachten op die grote doorbraak. Maar de rauwheid en pure eerlijkheid waarmee hij zijn songs op plaat zet wordt dezer dagen van elektronische studiohoogstandjes toch wel meer en meer gemist. “The Legend Of Tyler Doohan … And Other Tales Of Victory And Defeat” is dan ook een welgekomen bevestiging dat muzikanten als Pete Berwick die het zingen en optreden als een noodzaak door hun bloed hebben stromen anno 2015 toch nog een lang leven in de muziekwereld beschoren kan zijn.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Little Class Records

video