JONAS CARPING – COCKTAILS & GASOLINE

 

In 2012 verscheen het debuutalbum “All The Time In The World” van de Zweedse singer-songwriter Jonas Carping op de platenmarkt. Het muzikale werkstuk van de man uit Stockholm werd op meerdere lovende perskritieken onthaald en het lag dan ook in de lijn der verwachtingen dat er vroeg of laat een opvolger voor die eerste plaat zou gaan komen.

Die is er nu dan ook in de vorm van het nieuwe album “Cocktails & Gasoline”, een elf songs tellende plaat waaruit ondertussen ook al twee singles werden getrokken. De eerste was “The Last Approval” (zie video) en recent verscheen de tweede single “Damn Old World”.

De nieuwe cd werd in drie verschillende locaties in Zweden opgenomen: in de Zweedse hoofdstad Stockholm, in een mooi zomerhuisje in Sörby Tall, Öland en in een 19e-eeuwse huis in Lövestad. De elf nummers werden allemaal door Jonas Carping zelf geschreven en bassist Martin Karlsson stond ook in voor de productie van het album. Verder droegen Micke Petersson (gitaar en banjo), Johan Norlund (drums), Marika Dahlbäck (cello) en Sigrid Nilsson (zang) hun steentje bij aan de realisatie van “Cocktails & Gasoline”.

Naast zijn solowerk is Jonas Carping ook actief als zanger bij de formatie ‘The Glade’ van wie we in 2014 het album “What Turns On The Lights” op deze pagina’s mochten recenseren. Begin dit jaar verleende hij ook vocale steun aan de cd “Time Will Tell” van Sigrid Nilsson, de zangeres die hem ook nu opnieuw op zijn tweede album bijstond.

Zijn stoere uiterlijk en ‘Dave Grohl’-achtige karakterkopje is maar een façade, want Jonas Carping is een echte gevoelsmens, dat wordt alsmaar meer duidelijk in de liedjes op deze nieuwe cd. Een rockballad als “Higher Ground”, het schitterende en breekbare “Damn Old World”, de emotionele zang in het door cello begeleide “Peace Of Mind” en de tragiek in “You Move In A Different Way”, “Down To The Water” en titeltrack “Cocktails & Gasoline” zijn daar de stille getuigen van.

Landgenoot en eveneens singer-songwriter Christian Kjellvander is de eerste zanger waar we aan denken als we het werk van Jonas Carping willen vergelijken. Ook kenmerken van Syvert Hoyem van ‘Madrugada’ lijken hier en daar hoorbaar in de ballads op deze cd. Maar de melancholie en ‘tristesse’ die in enkele songs in zijn tenorstem weerklinken, zijn toch vooral kenmerkend voor de sound van deze beloftevolle Zweedse artiest. Na debuutplaat “All The Time In The World” zal hij dan ook alleen maar lof mogen verwachten in de recensies van zijn tweede album “Cocktails & Gasoline”.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
JONAS CARPING
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video